Парадигма 26. Дієвідміна сильного дієслова в оптативі дійсного часу

Однина

  Давньоанглійська Давньонімецька
1 ос. binde bintу
2 ос. binde bintēs
3 ос. binde binte

Множина

  Давньоанглійська Давньонімецька
1 ос. binden bintēm
2 ос. binden bintēt
3 ос. binden bintēn

 

Для спільногерманської реконструюють такі закінчення оптатива (див.таблицю 17).

Таблиця 17. Германські закінчення оптатива

    однина   множина   двоїна  
1 ос.   о(u)   аі-mē/me   аі-we  
2 ос.   аiz-, -s   аі-þi/đi   аі-þs  
3 ос.   аі-đþ   аі-nđ/nþ   -  

В іє. мові-основі наведеним герм. закінченням відповідають такі тематичні закінчення оптатива: oi-m, oi-s, oi-t (однина); -омпе, оі-me, oi-te, oi-ent (множина).

Зіставлення реконструйованих герм. та іє. закінчень показує, що герм. показник оптатива -аі- закономірно відповідає іє. - о-і, де перший елемент - це тематична голосна основи, а власне показник оптатива - голосна -і-. Спільногерманський суфікс -аі-, зберігається в повному вигляді тільки в готській мові.

Певні ускладнення викликає тлумачення 1-ої особи однини у готській мові, що генeтично не відповідає закінченню в зах.-герм. i сканд. ареалах. У зах.-герм. мовах е (< ē) походить від -аі-, у той час як гот. - аu не може бути зведене до -аі. Тому стосовно гот. - аи у 1-ій особі однини оптатива в германістиці висловлювалося кілька гіпотез. Можна припустити, що гот. – аu < іє. oi-m. Оскільки m розвивається в гот. ит, могла виникнути форма -аі-ит, яка в результаті стягнення голосних і редукції кінцевого –т перетворилася в -аи.

Дієвідміна сильних дієслів у презенсі медіопасива в готській мові представлена в парадигмі 27.

Парадигма 27 Медіопасив сильних дієслів (індикатив)

однина множина

1 ос. bindada bindanda

2 ос. bindaza bindanda

3 ос. bindada bindanda

Медіопасив зберігся тільки в готській мові. Деякі форми медіопасива засвідчені в да. hâtte і в дісл. heite (форми герм. дієслова haitana "називати, кликати"). В оптативі медіопасивні форми виглядали так: bindaidau, bindaizau, bindaidau (однина), bindaindau (для всіх трьох осіб множини).

Вважають, що герм. медіальні закінчення походять від іє. закінчен- ня перфекта, оскільки іє, перфект виражав стан. У множині закінчення медіопасива були однаковими для всіх трьох осіб. Це є готською інновацією, тому що в іє. прамові перфектні закінчення диференціювалися за особами і в однині, і в множині.








Дата добавления: 2015-10-09; просмотров: 1017;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.