Фактори визначення цін на товари і послуги.

Внутрішні фактори, які пов'язані з мікромаркетинговим середовищем.

1 Маркетингові цілі та стратегії. Фірма, яка спрямовує свою діяльність на збільшення частки ринку необхідно встановлювати низькі ціни. Для отримання максимуму прибутку необхідно забезпечити баланс між обсягами продаж і прибутку з одиниці товару. Істотне значення має позиціонування продукту. Якщо він презентується як престижний, то і ціна на нього не може бути низькою.

2 Витрати на виробництво та маркетинг продукції. Розмір витрат визначає мінімальну ціну, яку фірма може запропонувати за свій продукт. Витрати, у свою чергу, поділяються на умовно-постійні, які не пов'язані зі змінами обсягів виробництва та збуту. Наприклад, вартість оренди, витрати на охорону. Змінні витрати, які знаходяться у прямій залежності від обсягів виробництва та збуту. Наприклад, заробітна плата робітників-відрядників, витрати сировини.

Зовнішні фактори ціноутворення:

1 Стан ринку та попит. Пропозиція товарів на ринку визначається рівнем конкуренції на ньому. При цьому бувають ринки чистої конкуренції, монополістичної конкуренції, олігополії, монополії. Наприклад, на ринку чистої конкуренції зміна цін виробником без оцінки можливих дій конкурентів практично неможлива, а на ринку чистої монополії виробник має можливість не звертати увагу на своїх конкурентів, а тільки на можливість споживачів сплачувати запропоновані ціни та тарифи (наприклад, тарифи у житлово-комунальній сфері).

Кількість товарів на ринку та рівень попиту. Типовий приклад впливу цього співвідношення - торгівля перед різними святами. Ми бачимо різне збільшення попиту та істотне зростання цін.

2 Фактори вибору споживача. До них належить корисність товару для споживача. Наприклад, коричневий рис або цукор коштують значно більше рафінованих аналогів продукту, а їх виробництво не дорожче. Але вони видаються споживачам як дієтичний продукт.








Дата добавления: 2015-10-05; просмотров: 498;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.