Навчання і перевірка знань з питань охорони праці посадових осіб.

Посадові особи і спеціалісти, діяльність яких пов’язана з організацією безпечного ведення робіт, проходять навчання і перевірку знань з питань охорони праці під час прийняття на роботу і періодично, один раз на три роки, згідно з тематичним планом і програмою навчання з питань охорони праці посадових осіб. За результатами перевірки знань видаються посвідчення.

Навчання і перевірка знань з питань охорони праці посадових осіб і спеціалістів проводиться згідно в Головному навчально-методичному центрі Держпромгірнагляду тагалузевих навчальних центрах охорони праці.

Інші посадові особи і спеціалісти, які не зазначені в переліку посад посадових осіб, які при прийнятті на роботу і періодично в процесі роботи зобов’язані проходити навчання і перевірку знань з питань охорони праці, до початку роботи і періодично, один раз на три роки, проходять навчання і перевірку знань з питань охорони праці стосовно робіт, що входять до їх функціональних обов’язків безпосередньо у відокремлених підрозділах залізниці .

Працівники, які здійснюють нагляд за утриманням та безпечною експлуатацією об’єктів підвищеної небезпеки, працівники, відповідальні за утримання та безпечну їх експлуатацією, працівники, відповідальні за утримання об’єктів у справному стані та безпечне проведення робіт, попереднє спеціальне навчання та періодичну перевірку знань повинні проходити в комісії відокремленого підрозділу не рідше одного разу на три роки.

Перевірка знань працівників, які здійснюють нагляд за утриманням та безпечною експлуатацією об’єктів підвищеної небезпеки проводиться за участю відповідного представника територіального органу Держпромгірнагляду.

Особи, які заміщують відповідальних по нагляду за утриманням та безпечною експлуатацією, утриманням у справному стані об’єктів підвищеної небезпеки на час їхньої відсутності на роботі (відпустка, хвороба тощо), зобов’язані проходити перевірку знань в обсязі, що відповідає посаді працівника, яка заміщується.

Посадові особи та спеціалісти, які при перевірці знань показали незадовільні знання, повинні пройти повторне навчання та перевірку знань з питань охорони праці. Повторна і позачергова перевірка знань з питань охорони праці проводиться протягом місяця. Про дату та місце перевірки знань працівник повинен бути повідомлений не пізніше, як за два тижні.

До проведення перевірки знань має бути передбачена можливість попереднього ознайомлення працівника з переліком питань для перевірки знань.

Перед перевіркою знань працівників з питань охорони праці організовуються заняття, лекції, семінари та консультації. Для навчання рекомендується застосовування комп’ютерних тренажерів.

Посадові особи, у тому числі фахівці з питань охорони праці підрозділів, де стався нещасний випадок груповий або із смертельним наслідком (професійне отруєння), повинні протягом місяця пройти позачергове навчання і перевірку знань з питань охорони праці в порядку, встановленому Положенням, якщо комісією зі спеціального розслідування встановлено факт порушення ними вимог нормативно-правових актів з охорони праці.

Позачергове навчання з метою ознайомлення з новими нормативно-правовими актами з охорони праці може проводитися у формі короткотермінових семінарів.








Дата добавления: 2015-10-05; просмотров: 1230;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.