Спеціальне навчання і перевірка знань з питань охорони праці

Посадові особи та інші працівники, зайняті на роботах, зазначених у Переліку робіт з підвищеною небезпекою, затвердженому наказом Держнаглядохоронпраці України від 26.01.2005 № 15 та зареєстрованому в Міністерстві юстиції України 15.02.2005 за № 232/10512, та Переліку робіт, де є потреба у професійному доборі, затвердженому наказом МОЗ України та Держнаглядохоронпраці України від 23.09.94 № 263/121 і зареєстрованому Міністерством юстиції України 25.01.95 за № 18/554 (далі – роботи з підвищеною небезпекою), повинні проходити спеціальне навчання і перевірку знань відповідних нормативно-правових актів з охорони праці.

Працівники, зайняті на роботах з підвищеною небезпекою, один раз на рік, а посадові особи до початку виконання своїх обов’язків і періодично один раз на три роки проходять навчання і перевірку знань відповідних нормативно-правових актів та вимог виробничих інструкцій.

У разі здійснення навчання, перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників у відокремленому підрозділі спеціальне навчання з питань охорони праці являється складовою частиною професійної підготовки.

Спеціальне навчання з питань охорони праці у відокремленому підрозділі проводиться за навчальними планами та програмами.

Програми спеціального навчання розробляються спеціалістами з охорони праці підрозділу. Програма спеціального навчання розробляється обсягом не менше 12 годин, для кожної професії окремо з урахуванням конкретних виробничих умов, видів робіт та посадових обов’язків і затверджується керівником відокремленого підрозділу. В програму повинні включатися питання загальні і спеціальні.

Орієнтовний перелік питань для програми спеціального навчання з питань охорони праці наведений в додатку № 8. Спеціальне навчання з питань охорони праці і перевірка знань проводиться до початку самостійної роботи, а також у разі перерви понад один рік в роботі за професією посадою та періодично – один раз на 12 місяців.

Перевірка знань з питань охорони праці після проведення спеціального навчання проводиться комісією відокремленого підрозділу, склад якої затверджується наказом керівника. Результат перевірки знань після проведення спеціального навчання оформляється протоколом.

У разі неможливості створити комісію з перевірки знань з питань охорони праці у відокремленому підрозділі перевірка знань проводиться комісією спорідненого підрозділу або дирекції залізничних перевезень чи галузевої служби.

Працівникам, які виконують роботи з підвищеною небезпекою і пройшли спеціальне навчання видаються посвідчення.








Дата добавления: 2015-10-05; просмотров: 1158;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.