Об’єкт та суб’єкт соціальної перцепції

 

Об’єкт соціальної перцепції (об’єкт спостереження) – це автор повідомлення, яке приймає, інтерпретує спостерігач (суб’єкт). Со­ціальні психологи вже давно досліджують характеристики зовніш­ності і поведінки, які є найбільш важливими з точки зору сприй­няття і розуміння.

В момент сприйняття людина, яка спостерігається, є для суб’єк­та спостереження деякою сукупністю соціально значимих ознак, завдяки яким в певній культурі традиційно транслюються психо­логічні властивості і стани. Ці ознаки, які інколи називають «перцептивними гачками», є для даної людини певним соціальним шиф­ром. Сприйняття зовнішнього вигляду людини, вираз її емоцій ви­кликає у відповідь емоційні переживання і реакції у людей. Вміння читати виразні рухи передбачає тонке розуміння всіх відтінків і нюансів у виразі обличчя, жесту, пози і рухів тіла іншої людини. Розпізнати індивідуально-психологічні особливості особистості можна по міміці, пантоміміці, по фізіологічним реакціям, що супро­воджують емоції – судинним, дихальним, секреторним; по особли­востям побудови тіла, рисах обличчя, рисункам кисті рук, пальців та інших природно-біологічних ознаках.

Суб’єкт соціальної перцепції – це, перш за все, активно діюча особистість, яка вступає у взаємовідносини з іншою особистістю (об’єктом сприйняття). В соціальній психології досліджуються вла­стивості суб’єкта, сприйняття, які впливають на адекватність сприйняття. Досліджувались такі якості суб’єкта як стать, вік, про­фесія, особистісні властивості, самооцінка, установки та інше. Виявлені деякі вікові особливості розвитку соціально-перцептивних процесів. Так, у дітей спочатку формується здатність до розпізна­вання експресії обличчя, яка спостерігається (спочатку по міміці, потім по жестах), а вміння інтерпретувати почуття через особли­вості побудови відносин формується лише у підлітковому віці. Для дошкільнят важливу роль в процесах сприйняття відіграє оформ­лення вигляду. Так, будь-яка людина в білому халаті викликає у дитини, що пережила неприємні відчуття на прийомі у лікаря, один і той самий тип поведінки.

На процес соціальної перцепції впливає багато інших фак­торів. Наприклад, рівень культури суб’єкта перцепції, який дає можливість певним чином інтерпретувати зовнішні вияви у по­ведінці людей в їх співвідношенні з особистісними особливостя­ми. На сприйняття впливає також рівень рефлексії, інтелекту, особистісної зрілості особистості, який дозволяє відійти від егоцентристської позиції в оцінці дій об’кта спостереження, розвести свої упередження і установки з реальними основами поведінки, яка спостерігається в об’єкта. Суттєве значення в процесі соціальної перцепції мають психологічні особливості суб’єкта сприйняття. Образ «Я» і самооцінку можна назвати психологічним фундамен­том, на якому базуються різні фактори, що впливають на взаємов­ідносини людей. Результат процесу соціальної перцепції визна­чається тим, як була сприйнята і інтерпретована суб’єктом сприй­няття ситуація, бо в залежності від цього їм буде застосовано ме­ханізм соціального пізнання.








Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 2179;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.