Взаємодія як загальна характеристика спілкування

 

Вказівка на факт взаємодії в процесі спілкування є найбільш загальною характеристикою останнього, так само як і будь-якого іншого природного або соціального явища.

Розгляд спілкування як процесу взаємодії разом з тим украй істотно і для розуміння його природи, структури, механізмів і законів функціонування.

Величезне значення взаємодії людей і як чинника суспільного розвитку, що визначає відтворення існуючих соціальних відносин.

Ідея взаємодії як принцип підходу до розуміння соціально-психологічного спілкування, його місця і ролі в соціальному житті загальноприйнята і набула поширення серед соціологів і психологів.

Проблема міжіндивідуальної взаємодії ставиться і по-різному освітлює в роботах провідних американських соціологів Т.Парсонса, Д.Янга, Л.Фрімена, П.Сорокина і ін. На думку Т.Парсонса, елементарну взаємодію індивідів складає зміст первинного рівня соціальної структури. Аналогічної думки дотримуються і інші соціологи. Взаємодія між двома і більш людськими індивідами зараз визнається як основний об’єкт дослідження і одиниці, що підлягає соціологічному аналізу.

К.Янг і Л.Фрімен відзначають, що концепція взаємодії завжди розглядалася як центральна і в соціальній психології, і в соціології, оскільки людина з самого моменту народження є невід’ємною частиною взаємозв’язаних і взаємодіючих соціальних одиниць.








Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 1625;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.