Спілкування як взаєморозуміння людьми один одного

 

Проблема сприйняття досить добре розроблена в соціальній психології. Термін «соціальна перцепція», тобто соціальне сприйняття, вперше був введений американським психологом Лж. Брунером. Назвавши сприйняття «соціальним», він звернув увагу на те, що, не дивлячись на всі індивідуальні відмінності, існують якісь загальні, такі, що виробляються в спілкуванні, в сумісному житті соціально-психологічні механізми сприйняття. Брунер провів цілу серію експериментів по вивченню сприйняття і показав, що сприйняття як предметів, так і інших людей залежить не тільки від індивідуально-особових, але і від соціокультурних чинників. Соціальна значущість або незначущість об’єкта може сприйматися неадекватно. Так, наприклад, діти з бідних сімей сприймали розміри монет більше їх реальних розмірів, а діти з багатих сімей — навпаки, менше.

Перцепція в загальнопсихологічному розумінні – це елемент цілісного процесу пізнання і суб’єктивного осмислення світу. Понят­тя «соціальна перцепція» відображає складний процес пізнання і розуміння людьми один одного, воно включає в себе все те, що в за­гальнопсихологічному плані визначається різними термінами і ви­вчається окремо. Соціальна перцепція – одне з найбільш складних і важливих понять соціальної психології, воно є одним із найзначніших внесків соціальної психології в сучасну психологію людини.

Процеси соціальної перцепції включають не тільки сприй­няття людини людиною, вони включають також власне процес сприйняття спостережної поведінки, її інтерпретацію в термінах причин поведінки і очікуваних наслідків поведінки, що сприй­мається; емоційну оцінку, побудову стратегії власної поведінки.

В загальному розумінні соціальна перцепція – це бага­тофункціональний психологічний процес сприйняття іншої людини, її зовнішніх ознак, співвіднесення їх з її особистісними характеристиками і інтерпретація та прогнозування на цій основі її вчинків.

 








Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 764;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.016 сек.