Елементи екосистеми та їх функції

Елемент Функція
Наука, інженерно-технічне співтовариство і вищі навчальні заклади постачають інноваційні ідеї для комерціалізації, кадри, з яких формуються команди розробників для технологічних компаній, а також науково-технічної експертизи
Індустрія венчурних інвестицій відповідає за залучення в екосистему фінансових ресурсів і бізнес-компетенцій, необхідних для становлення інноваційних компаній та перетворення їх на повноцінний бізнес
Інфраструктура створює сприятливі умови для існування інноваційних компаній
Стійкий попит на інновації забезпечує нормальне функціонування усієї екосистеми не тільки на споживчому ринку, але і на попит великого бізнесу та інших компаній реального сектору на високотехнологічну продукцію, на технології і стартапи
Законодавчо-правове поле створює комфортні умови роботи не тільки для самих інноваційних компаній, але і для всіх учасників екосистеми, а також задає зручні правила гри, що дозволяють вибудовувати розумний баланс інтересів між різними ринковими гравцями

 

Для стабільної роботи екосистеми інновацій обовʼязкова не тільки наявність всіх елементів, але і відповідний розвиток складових частин (рис.4.1).

 

Рис.4.1. Інноваційна екосистема

 

«Вузькі» місця в екосистемі різко знижують її прохідну спроможність в цілому. Важлива також ефективна взаємодія між її учасниками - налагоджений трансфер інформації, інтелектуальної власності, компетенцій, експертизи, капіталу, фахівців та ін. Тому в світі невипадковий феномен виникнення інноваційних центрів (найбільш відомий приклад - Кремнієва долина в США), де природним чином «концентруються» учасники відповідного інноваційного процесу і де вони можуть перебувати в територіальній близькості один від одного для ефективної взаємодії.

Оскільки метою формування екосистеми є створення і розвиток малих венчурних підприємств (МВП), то доцільно зрозуміти їх місце на кожному з рівнів:

1. Рівень корпорації, ̶ усі функції ІЕ здійснюють внутрішні відділи, компанії, тому малі венчурні підприємства можуть існувати як поглинані і як такі, що стали згодом дочірніми, або в якості «відбрунькованих (spin-off)» (з часткою материнського капіталу або без нього) компаній.

2. Рівень регіональної екосистеми, ̶ малі венчурні підприємства стають результатом роботи ІЕ, і є spin-off великих компаній, можуть розширювати рамки ІЕ регіонального рівня і на рівних з іншими субʼєктами входити в неї. При цьому МВП можуть бути: носіями ідей; інвесторами (якщо самі стали досить успішними).

3. Рівень національної (державної) екосистеми, ̶ МВП присутні тільки за допомогою знаходження усередині корпоративної чи регіональної ІЕ, які є частиною державної.

Присутність малих венчурних підприємств на кожному з рівнів екосистеми має як переваги (свобода у виборі напрямку розвитку) так і недоліки (необхідність пошуку фінансування).

Вдалими прикладами екосистем національного рівня є система Фінляндії, Німеччини, США, Канади, Японії; регіонального ̶ МІТ (Массачусетський університет), Силіконова долина (Стенфордський університет), Нью Джерсі (Університет Прінстона та колишня Веll - лабораторія); корпоративного ̶ IBM, Microsoft, GE, Googl тощо.

 








Дата добавления: 2015-09-28; просмотров: 2229;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.