Види інноваційних систем

Вид Характеристика
Локальні Концентрація фірм на певному просторі (включаючи спеціалізованих постачальників обладнання та послуг, а також покупці) і пов'язані з ними неринкові інститути (університети, дослідні інститути, різні навчальні заклади, органи по стандартизації, місцеві торгові асоціації, що регулюють агентства, агентства з трансферу технологій, бізнес асоціації, відповідні державні органи та департаменти тощо), які скомбіновані для створення нових продуктів і / або послуг в особливих напрямках бізнесу.
Регіональні Набір економічних, політичних та інституційних взаємовідносин всередині певної географічної місцевості, який генерує процес колективного знання, що приводить до швидкої дифузії знань та кращих практик.
Технологічні «Динамічна мережа агентів взаємодіючих між собою в специфічних економічних / технологічних областях в рамках особливої інституційної структури і залучених в генерацію, дифузію і використання технологій. » (Б. Карлссон, Р. Станкевич)
Секторні «Сектор - це набір видів діяльності які обʼєднані певними групами продуктів які взаємопов'язані між собою та відповідають заданому попиту або характеризуються загальною базою знань. У свою чергу, секторна інноваційна система складається із сукупності нових і вже існуючих продуктів для особливого використання і набору агентів які виконують діяльність з ринковими і неринковими взаємодіями для створення, виробництва і реалізації цієї продукції. Секторна система включає базу знань, технологій, вкладів та існуючий і потенційний попит.» (Ф. Малерба )

 

Однією з передумов появи терміну «інноваційна екосистема» (ІЕ) є те, що в сучасній науці стають актуальними проблеми посилення суміжності наук (біології та економіки, філософії та фізики і т.д.).

Основою «перетину» біологічної та економічної науки слугує експансія наукових пошуків вчення Ч. Дарвіна про еволюцію видів на інші науки (економіку зокрема).

Поняття «екосистема» відома кожному з курсу біології. У природі екосистема являє собою складну групу взаємозале­жних живих ( флора, фауна, комахи і мікроорганізми) і неживих (ґрунт, вода, клімат) елементів, які постійно взаємодіють одне з іншими і отримують вигоду одне від одного у межах чітко визна­ченої території. З часом, використання терміну «екосистема» стало доцільним відносно спільнот, що характеризуються схожими функціями і структурою. За аналогією з природою екосистема у ринковій економіці розглядаєть­ся як складна група компаній і покупців, постачальників, конку­рентів, дистриб’юторів, які здійснюють вплив на бізнес осіб і груп, а також партнерів, які отримують вигоду один від одного. В еко­системі покупців ринкова діяльність (інвестиції, спільне розроб­лення товарів, ринкова комунікація, логістика і трансакції) здій­снюються і контролюються не стільки постачальником, як спожи­вачем.

Екосистема - поняття, введене А. Тенслі, яке позначає відносно стійку систему динамічної рівноваги, що складається з співтовариства живих організмів, середовища їх проживання, системи зв'язків, що здійснює обмін речовиною та енергією між ними.

Одним з перших дослідників, який застосував термін «екосистема» по відношенню до економіки став Майкл Ротшильд (1990). Сенс використання терміна полягав у перенесенні акценту на взаимодії між учасниками системи. Як живий організм визначається за генами і положенню в ланцюзі живлення, так і організація визначається за місцем в мережі клієнтів, конкурентів, партнерів, постачальників, і за рівнем технологій та інноваційності від яких залежить успіх дії організації в цьому середовищі.

Ідея технологічного успіху компаній як ключа до підвищення конкурентоздатності країн, і можливості управління цими процесами на національному рівні знайшла відображення в терміні «національна інноваційна система». Але такий підхід часто спонукає дивитися на системи, як на «історично сформований» комплекс елементів. Навпаки, ідея екосистеми відсилає до уявлень про складні і динамічні взаємодії в природі. Екосистемний підхід фокусує нашу увагу на комплексних процесах, взаємодіях і мережах, які формуються в реальній економіці у боротьбі за перевагу, за виведення конкретних ідей на ринок.

КОНЦЕПЦІЯ ІННОВАЦІЙНОЇ ЕКОСИСТЕМИ

Концепція інноваційної екосистеми була запропонована американським вченим Чарльзом Весснером в 2005 році і пропонує інструмент для створення умов, які підвищують конкурентоспроможність організацій у національних і регіональних економіках. В центрі концепції - уявлення про інновації як про процес трансформації ідеї в ринковий продукт або сервіс, який вимагає багато колективних зусиль учасників: компаній, університетів, дослідницьких компаній, венчурних фондів і їм подібних. Інноваційна екосистема оформляє ці зусилля, дозволяючи досягти синергетичного ефекту.

У ході теоретичних дискусій склалося декілька підходів до інноваційних екосистем, що відображають різні їх сторони. Так, в основі інноваційної екосистеми Ч. Весснера - різноманітні інститути, тобто формальні і неформальні правила і процедури, які формують колективну взаємодію в процесі створення ідеї та просування її на ринок.

Вчені Стенфорда інноваційну екосистему визначають як «міжорганізаційні, політичні, економічні, технологічні та інвайронментальні системи, за допомогою яких формується, підтримується і розвивається сприятливе для розвитку бізнесу середовище ».

Поняття екосистема застосовано також по відношенню до взаємодіючих груп суб'єктів, що діють в єдиному довкіллі та створюють цінність, яка жодна з компаній не змогла б досягти поодинці.

Американський вчений Рон Аднер пропонує простий підхід. За його думкою, інноваційна екосистема складається з партнерів, від яких залежить успіх у створенні інновації. Причому до інноваційної екосистеми відносяться як ті, хто безпосередньо бере участь у створенні інновації (наприклад, постачальники сировини), так і ті, хто не приймає безпосередньої участі в створенні продукту, але потрібен для його успішного запуску (наприклад, мережа спеціальних заправок для електромобілів, який підпрємець бажає виробити). Тому при розробці стратегії інновації необхідно визначити всі взаємозалежності і партнерства, які необхідні для успіху, так само як і шляхи створення цих партнерств.

Таким чином, комплексний підхід до аналізу інноваційних екосистем вимагає і вивчення інститутів, і учасників, і мереж їх взаємодій, і специфіку навколишнього середовища: культуру, ресурси, технології тощо.

Таблиця 4.3

Підходи до визначення терміну «Інноваційні екосистеми»

Автор Опис
Копєйкіна Л. «... набір умов які забезпечують успішне створення і розвиток інноваційних підприємств: інвестори, творці нововведень, інноваційні менеджери (Антрепренери) і наукове співтовариство.»
Родіонов І.І. «... середовище, необхідне для появи малих інноваційних компаній, в якій присутні компоненти, необхідні для цього процесу.»
Юшко С. «... сукупність заходів, спрямованих на забезпечення умов для появи людей з ідеями, здатними на інноваційні проекти, а також створення умов для їх розвитку (шкільні програми, венчурні фонди, економіко-політичні умови та ін.)»
Агамирзян І.Р. «... сукупність учасників ринку і взаємозв'язків між ними. Її особливість в різнорідності; вона не може складатися з однотипних учасників. У класичній біологічній екосистемі завжди є трофічні ланцюги. Аналогічно, і в економічній екосистемі завжди є різні типи компаній, і розвиток відбувається не у вакуумі, а у взаємодії складної мережі розробників, виробників, постачальників, сервісних організацій тощо. »

Використовуючи цей термін багато разів, розшифруємо - що під ним розуміють. У ньому два ключових слова "інноваційна" і "екосистема".

Інновація - ідея, розробка, або компетенція, яка доведена до угоди. Найбільш зрозуміле визначення цього поняття - через гроші та знання. Наука - це коли гроші перетворюються в знання, а інновації - коли знання перетворюються в дохід. Комерціалізація знань найуспішніше протікає в сприятливому підтримуючому середовищі - самоорганізуючій екосистемі, де в наявності всі ресурси, необхідні для створення і зростання інноваційно-технологічних компаній, а відносини між численними учасниками процесу налагоджені і гармонізовані.

Екосистема - складна самоорганізована, саморегульована і саморозвиваюча система (за визначенням складних систем Л. Берталанфі). Екосистема є відкритою системою і характеризується вхідними та вихідними потоками речовини та енергії.

ІННОВАЦІЙНА ЕКОСИСТЕМА

Таким чином, інноваційна екосистема (ІЕ)- це самоорганізуюча, саморегулююча і саморозвиваюча, відкрита система, що характеризується вхідними потоками ідей, капіталу, людей, інформації, ресурсів. У цьому сенсі інноваційна екосистема приклад економіки, в якій діють специфічні суб'єкти економічних і соціальних відносин. Відмінність інноваційної екосистеми (ІЕ) в тому, що вона продукує інновації, ідеї, інтелектуальну власність і людей для суспільства та інших галузей, які у відповідь дають ІЕ проблеми і запити, а також ресурси для саморозвитку. ІЕ не може існувати без глобальної економіки, оскільки саме з неї йде попит на інновації і зміни, а глобальна економіка без ІЕ приречена на стагнацію і деградацію, тому що ІЕ накопичує в собі ключовий креативний ресурс.

Ядром ІЕ є інноватори - ті, хто створює, розвиває й просуває інновації на основі власних мотивацій або на основі попиту. Вищі навчальні заклади пропонують різні матеріальні стимули своїм науковим співробітникам і серед них: одноразові виплати; відсотки від майбутніх доходів; фінансування

КЛЮЧОВІ СУБʼЄКТИ ІННОВАЦІЙНОЇ ЕКОСИСТЕМИ

дослідницьких груп і лабораторій; надбавки до заробітної плати; облік успіхів комерціалізації в прийнятті рішень про присвоєня звань і просуванні по карʼєрних сходах. Саме інноватори, підприємці є ядром ІЕ, саме вони створюють сенси і приводять до руху усю ІЕ. Крім інноваторів ключовими субʼєктами ІЕ є різні агенти, які допомагають інноваторам:

̶ фахівці, інвестори (сучасні моделі управління комерціалізацією інновацій дозволяють зняти з розробника додаткового навантаження з питань комерціалізації технологій. Усі питання повʼязані з ліцензуванням, патентуванням та управлінням ІС передаються відповідній організації);

̶ корпорації (найчастіше, головними партнерами по трансферу технологій є малі та середні підприємства. Міжнародний досвід показує, наприклад, що в Південній Кореї з ними укладено 81,3% контрактів на покупку технологій у 2014 р. Крім того, великі компанії готові працювати з конкурентоспроможними науковими підрозділами, що надають інноваційний продукт або унікальну компетенцію в рамках міжнародного ринку);

̶ фонди, що фінансують інновації (в той же час, у багатьох країнах з розвиненими ІЕ науково-освітня політика спрямована на поступове скорочення державного фінансування НДДКР, що в підсумку змушує університети розвивати роботу з промисловістю).

Однак, головна роль належить творцям, тому що навіть якщо є величезний попит, щоб перетворити його в дію потрібна особистість, яка проявить ініціативу, бо попит завжди латентен (от лат. latentis — скрытый, невидимый), а пропозиція активна і може виходити тільки від конкретної особистості. Зрештою інноватори, фахівці і провайдери грошей і послуг породжують потік інновацій, який суспільство сприймає і оцінює, сплачує. При цьому суспільство яке розвивається породжує проблеми і, отже, попит на інновації в самому широкому сенсі, оплачуючи його через корпорації та інші інститути. З іншого боку інноватори самі створюють інновації і тим самим створюють новий попит. Тому існує два потоки, які підтримують ІЕ - потік інновацій і потік попиту на інновації. Відповідно всі учасники ІЕ можна умовно розділити на дві категорії - ті, хто створює попит на інновації і ті, хто створює самі інновації.

КОМЕРЦІАЛІЗАЦІЯ ІННОВАЦІЙ

Комерціалізація інновацій - єдиний процес перетворення потоку ідей, розробок або компетенцій в активи у форматах проектів з подальшими угодами з продажу створених активів.

ЕЛЕМЕНТИ ЕКОСИСТЕМИ

Прийнято вважати, що екосистема інновацій базується на пʼяти основних елементах (табл. 4.4).

Таблиця 4.4








Дата добавления: 2015-09-28; просмотров: 2127;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.