Тема 18 Трьох фазні синхронні двигуни

Статорна обмотка є такою ж як у трьох фазного асинхронного двигуна і створює обертаюче магнітне поле. Ротор же являє собою постійний магніт, або сталий магніт (малопотужний двигун), або електромагніт з живленням від постійної напруги.

 

 

Тут взаємодіють два магнітних поля, обертаюче поле статора захоплює за собою ротор х його постійним магнітним полем. Магнітні поля притягуються протилежними полюсами з магнітним полем статора. Причому частота обертання точно дорівнює n=(60*f)/p=n0.

Між протилежними полюсами статора і ротора – «якорем» є деякий кутовий зсув – магнітне поле якоря відстає на певний кут від обертаючого магнітного поля статора.

Кутова характеристика синхронного двигуна наступна

 

 

Ділянка від –π/2 до π/2 – це суцільна графіка відповідає стійкій роботі синхронного двигуна тобто відставання 90о

При більшому куті відставання синхронний двигун виходе зі синхронізму, може зупинитися – це небезпечний режим роботи.

 

Механічна характеристика двигуна

 

 

Пуск потужних синхронних двигунів не проста технічна задача, бо відразу розігнати важкий якір неможливо. Тому потужний синхронний двигун крім обмотки якоря має невелику асинхронний короткозамкнений ротор. Пуск здійснюється як у асинхронного двигуна, а при досягненні під синхронної частоти обертання на якір подається постійна напруга живлення і якір втягується у синхронізм.

 

Інші конструкції синхронного двигуна

Реактивний синхронний двигун

Ротор має скромну форму.

Об обертаюче магнітне поле статора намагається замкнутися по длині такої ж форми ротора. Такі синхронні двигуни допускають прямий пуск, але бувають малої та середньої потужності.

 

Гістерезисний синхронний двигун

Ротор має феромагніт з твердою характеристикою гізтерезиса, тобто обертаюче поле статора постійно перемагнічує осердя ротора. Він розганяється і при під синхронної частоті обертання стає сталим магнітом і входе в синхронізм.

 








Дата добавления: 2015-09-23; просмотров: 716;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.