Тема 17 Асинхронний двигун з фазним ротором

У звичайного асинхронного двигуна ротор являє собою так зване білкове колесо – провідники ротора замкнені на кінцях.

Тут же провідники ротора коротко не замкнені, а виведені на три контактних кільця до яких приєднується додатковий стаціонарний опір.

 

 

 

У результаті механічна характеристика має наступний вигляд

 

 

Механічна характеристика фазного асинхронного двигуна

Вони не є жорсткими, а є м’які, але при цьому дуже сильно зменшується пусковий струм, збільшується пусковий момент, також змінною опіру Rd можна регулювати оберти двигуна, тільки не зниження. Також фазні асинхронні двигуни допускають регулювання обертів змінної величини напруг живлення у середньому діапазоні.

 

Конденсаторний асинхронний двигун

Цей двигун вмикається в одну фазу.

 

 

Ці дві обмотки (РО - робоча; ПО – пучкова) розташовані під кутом 90о один до одного. Якщо на них подати синусоїдальну напруги живлення зі зсувом у 90о електричних то у такому статорі виникає обертання магнітного поля.

 

 

Відповідно коротко замкнений ротор такого двигуна починає обертатися, як і у трьох фазного двигуна.

У нашому випадку друга посунута на 90о напруга створюється конденсатором C, у реальності точного зсуву на 90о немає, тому виникає обертаюче олипсоїдне магнітне поле і двигун працює при такому полі зі всіма характеристиками трьох фазних асинхронних двигунів, підсинхронна частота десь трьох тисяч обертів за хвилину.

Такі двигуни мало потужні і використовиваються переважно у бутових електроприводів.

 

Режим електромагнітного гальма

Асинхронний двигун відмикають від мережі і на одну або на дві фазні обмотки подається постійна напруга. Кінетична енергія обертання ротора перетинає це магнітне поле і в провідниках ротора наводиться ЕДС як у генератора – процес гальмування.

Гальмування противвимкнення – двигун вимикається від мережі живлення і знову вмикається до неї зі зміною двух фаз, тобто ротор продовжує обертатися у попередньому напрямку, а магнітне поле статора починає обертатися у протилежному. Це дуже ефективний та небезпечний засіб гальмування, потрібен здавач частоти обертання, щоб вимкнути двигун від мережі точно при зупинці ротора.

 

 








Дата добавления: 2015-09-23; просмотров: 907;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.