Оточення проекту і його учасники

Адекватне визначення середовища, в якому виникає й існує проект має неабияке значення, оскільки проект є породженням цього середовища і існує для задоволення тих чи інших його потреб. Тому життєздатність проекту значною мірою залежить від того, наскільки точно зроблено опис проекту з позиції його взаємин із зовнішнім середовищем.

Оточення проекту – це чинники впливу на його підготовку й реалізацію. Усі чинники можна розділити на зовнішні(рис.1.4), тобто незалежні від самого проекту й внутрішні, тобто безпосередньо виникаючі у межах проекту

 

До внутрішніх чинників відносять ті, що пов’язані з організацією проекту. Організація проекту є розподілом прав, відповідальності й обов’язків між учасниками проекту. Крім того до внутрішніх чинників відносять взаємини між учасниками проекту, професіоналізм команди проекту, стиль керівництва проектом і засоби комунікацій.


 

ЗОВНІШНІ ЧИННИКИ ПРОЕКТУ
Політичні Еконо-мічні Суспіль-ні Науково-технічні Куль-турні Природні Правові
Політична стабільність Структура ВВП Умови та рівень життя Рівень розвитку технологій Рівень освіче-ності Кліматич-ні умови Права підприєм-ництва
Державна підтримка проекту Рівень оподаткування Рівень освіти Рівень роз-витку при-кладних наук Історичні традиції Наявність природних ресурсів Права людини
Міжнаці-ональні взаємини   Рівень інфляції Свобода пересу-вання Рівень розвитку фундамен-тальних наук Релігій-ність Вимоги до захисту навколиш-нього се-редовища Стабіль-ність зако-нодавства
Рівень злочинності Стабіль-ність валюти Соціальні гарантії Рівень роз-витку ене-ргетики Культурні традиції Досяж-ність природних ресурсів Права власності
Міждер-жавні стосунки Розвине-ність бан-ківської системи Система охорони здоров’я Рівень розвитку транс-порту     Інші     Інші     Інші
    Інші   Стан ринків   Свобода слова Рівень розвитку комуні-кацій      
  Ступінь свободи підприємництва, тощо Місцеве самоврятування, тощо     Інші      

 

 

Рис. 1.4 - Класифікація зовнішніх чинників впливу на проект

 

Серед головних учасників проекту виділяють ініціаторів, замовників, інвесторів, керуючих і контракторів.

Ініціатор проекту – це автор ідеї проекту, його попереднього обґрунтування й пропозицій щодо його здійснення. Ним може бути будь-який учасник проекту.

Замовник проекту – головна особа, яка зацікавлена в здійснені проекту й досягнення його мети, що буде користатися його результатами. Він визначає основні вимоги й масштаб проекту, забезпечує його фінансуванням за рахунок чи власних чи залучених коштів, здійснює контракти з основними виконавцями проекту, несе відповідальність за цими контрактами, керує процесом взаємодії між учасниками проекту.

Інвестор проекту – особа, що здійснює інвестиції у проект і зацікавлена у максимізації вигід (прибутків) від даного проекту. У якості інвесторів можуть виступати: банки, інвестиційні фонди, фізичні особи й інші організації.

Керівник проекту – юридична особа, якій замовник і інвестор делегують повноваження щодо управління проектом: планування, контроль, і координацію дій учасників проекту.

Контрактор проекту (генеральний директор) – особа, що за угодою з замовником бере на себе відповідальність за виконання певних робіт за проектом.

Субконтрактор проекту – вступає в договірні відношення з контрактором або субконтрактором більш високого рівня. Несе відповідальність за виконання робіт і послуг згідно з контрактом.

Генеральний підрядник – юридична особа, пропозиція якої прийнята замовником. Несе відповідальність за виконання робіт і послуг відповідно контракту.

Команда проекту – специфічна організаційна структура, очолювана керівником проекту, що створена на період здійснення проекту. Завданням команди проекту є здійснення функцій управління проектом до ефективного досягнення його цілей. Склад і функції команди проекту залежать від масштабу, складності та інших характеристик проекту. Основними учасниками команди проекту є: керівник проекту, інженер проекту, адміністративний керівник контрактів, контролер проекту, бухгалтер проекту, керівник служби матеріально-технічного забезпечення проекту, керівник робіт з проектування, керівник будівництва, координатор робіт з експлуатації.

Інші учасники проекту – органи влади, постачальники й споживачі кінцевої продукції, конкуренти основних учасників проекту, спонсори й інші.

Учасники проекту можуть виступати у декількох особах, наприклад, замовники можуть бути інвесторами, інвестори – керуючими проектом тощо.

 

 

Контрольні запитання

 

1. Що таке проект і його ознаки.

2. Ознаки проекту. Чим проект відрізняється від програми й плану?

3. Як визначають мету проекту?

4. Визначте зміст проектного аналізу в практичній економіці.

5. Як впливають на проект фактори зовнішнього оточення?

6. Опишіть внутрішнє оточення проекту.

7. Класифікація проектів за масштабом, складністю, якістю й тривалістю.

8. Чим відрізняється звичайний проект від інвестиційного? Які ще види проектів ви знаєте?

 









Дата добавления: 2015-09-21; просмотров: 916;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.