Бюрократична модель проекту організації.

Треба нагадати про існування універсального й ситуаційного підходів в менеджменті.

Основа сучасного уявлення про організаційний проект бере початок з давнього універсального підходу - бюрократичної моделі Макса Вебера, німецьк. соціолога. На думку Вебера, бюрократія - цемодель проекту організації, що ґрунтується на легітимній та формальній системі вла­ди.

Багато людей пов'язує поняття бюрократії з бюрократизмом, жорсткістю і пере­кладанням відповідальності на інших. Наприклад, скільки разів можна почути, як люди нетактовно використовують термін "бюрократія", не знаючи, про що говорять.

Вебер трактував бюрократичну форму організації як логічну, раціональну й ефективну. Він запропонував використовувати цю модель як схему, до якої повинні прагнути всі організації як до єдиного найліпшого методу. Згідно з поглядом Вебера можна сформулювати п'ять головних ознак ідеальної бюрократії.

1. Кожна організація має чіткий поділ праці і кожну посаду в організації посідають висококваліфіковані спеціалісти.

2. Організація має узгоджену систему правил, що гарантує стале фахове виконання завдань.

3. Організація має чітку ієрархію посад та служб, щоб створити умови для суборди­нації від вищих ланок організації до нижчих.

4. Менеджери ведуть бізнес об'єктивним методом і зберігають відповідну відстань між собою та підлеглими.

5. Зайнятість і успіх в організації ґрунтуються на компетентності та кваліфікації, а працівники захищені від свавілля.

Найліпшими прикладами бюрократії сьогодні є державні установи та університети. Наприклад, згадаймо, скільки етапів треба подолати і яку кількість форм заповнити, щоб вступити до коледжу, поновити навчання, змінити спеціальність, поселитись у гуртожиток, отримати диплом тощо. Ці процедури обов'язкові, оскільки уні­верситети мають справу з великою кількістю людей, яких потрібно оцінювати справедливо і чесно. Звідси можна зробити висновок, що дотримання правил та стандартів необхідне.

Головна перевага бюрократичної моделі та, що такі її елементи як дотримання правил та зайнятість на підставі кваліфікації фактично сприяють підвищенню ефективності.

На жаль, бюрократична модель має декілька недоліків:

По-перше, призводить до негнучкості організації та її жорсткості. Якщо правила визначені і за­тверджені, важко їх уникнути або змінити.

По-друге, бюрократія часто призводить до ігнорування людського чинника і соціальних процесів усередині організації.








Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 918;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.