Структуризація. Другий головний елемент організаційної діяльності - структуризація, тобто групування робіт за певною логікою.

Другий головний елемент організаційної діяльності - структуризація, тобто групування робіт за певною логікою.

Функціональний поділ.Найпоширеніший підхід до структуризації, особливо серед малих підприємств. Функціональний підхід дає змогу групувати роботи, що потребують однакових або подібних видів діяльності.

Переваги:

По-перше, кожний підрозділ може бути укомплектований професіоналами саме з цієї функціональної галузі. Експертів з маркетингу, наприклад, можуть приймати для виконання маркетингових функцій.

По-друге, полегшений нагляд, оскільки окре­мий менеджер повинен бути обізнаний лише з порівняно вузьким колом навиків.

По-третє, набагато легше координувати діяльність усередині кожного підрозділу.

З іншого боку, ухвалення рішень мають тенденцію до сповільнення і більшої бюрократизації. Працівники також можуть зосереджуватися на дуже вузькому колі діяльності у своїх власних відділах і втратити з поля зору всю організаційну систему. Зрештою, відповідальність і виконання стає щораз складніше контролювати. Наприк­лад, може трапитися, що важко визначити таке: провал нового продукту зумовлений виробничим браком чи поганим маркетингом.

Поділ за продукцією.Передбачає групування та впорядкування видів діяльності навколо продукту або групи продуктів. Переваги: виробництво окремих товарів або товарних груп можна легше й об'єктивніше облікувати, отже, поліпшується відповідальність відділів за результати роботи.

Водночас зростають адміністративні витрати, оскільки кожний відділ повинен мати власних функціональних спеціалістів, наприклад, для маркетингових досліджень та фінансового аналізу.

Поділ за споживачами.Організація структурує свою діяльність за відповідністю та взаємодією з певною категорією або групою споживачів. Перевага: дає змогу організаціям використовувати кваліфікованих спеціалістів для налагод­ження відносин з конкретними споживачами чи їхніми групами. Оцінка балансового звіту і надання кредиту комерційній структурі у розмірі 500 000 дол. на обігові кошти потребує одного виду навиків, тоді як оцінка індивідуальної кредитоспроможності і надання позики споживачеві у розмірі 10 000 дол. для купівлі нової машини - цілком інших. Однак для інтеграції видів діяльності різних підрозділів потрібен великий адміністративний персонал.

Поділ за розміщенням (регіональна структуризация).Передбачає групування діяльності на підставі певних географічних місцевостей чи регіонів. Місцевості та регіони можна класифікувати за розмірами - від земної півкулі до лише декількох кварталів великого міста.








Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 716;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.