Повноваження. Четвертий важливий структурний блок організаційної структури - визначення розподілу повноважень між посадами

Четвертий важливий структурний блок організаційної структури - визначення розподілу повноважень між посадами. Повноваження - це влада, делегована організацією. У разі розподілу повноважень менеджери повинні вирішити два специфічні питання: делегування і децентралізацію.

Делегування - це формування моделі повноважень між ке­рівником і одним або більше підлеглими; це процес, за допомогою якого керівник доручає частину своєї роботи іншим.

Процес делегування має три етапи:

1. Керівник передає відповідальність або доручає підлеглому конкретне завдання. Передавання відповідальності може передбачати інструктування підлеглого як підготувати звіт, аж до призначення особи виконавцем обов'язків керівника завдан­ня.

2. Разом з відповідальністю особа також отримує повноваження. Менеджер може надати підлеглому право офіційно вимагати потрібну інформацію з конфіденційних джерел або керувати групою інших робітників.

3. На завершення керівник визначає звітність для підлеглого, тобто підлеглий приймає зобов'язання вирішити завдання, поставлене керівником.

Децентралізація та централізація.Децентралізація - це процес систематичного передавання повноважень по всій організації до менеджерів середнього і нижчого рівня. Централізація передбачає систематичне утримування влади в руках менеджерів вищого рівня. Організації ніколи не є повністю децентралізованими або централізованими: деякі підприємства вибирають позицію ближчу до першого стану, інші - до другого.

Які ж чинники визначають ставлення фірм до децентралізації-централізації? Одним спільним визначником є зовнішнє середовище організації: чим складніше середовище, тим більше виявляється тенденція до децентралізації. Природа ухвалених рішень: чим дорожче і ризикованіше рішення, тим більший тиск централізації. Багато успішних організацій, таких як Sears і General Electric, майже цілком децентралізовані. Водночас такі процвітаючі фірми, як McDonald's і Kmart, є централізованими.








Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 543;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.