Умови і строки передачі земельної ділянки орендарю

ЗУ «Про оренду землі» містить внутрішню суперечність: з одного боку, акт приймання-передачі об'єкта оренди є невід’ємною частиною договору оренди (ч.4 ст.15 Закону), з іншого, право оренди землі виникає після його державної реєстрації (ст.125 ЗКУ), отже, і передача земельної ділянки (про яку можна говорити лише умовно) відбувається саме в момент реєстрації – ні раніше, ні пізніше.

Враховуючи, що «умови та строки передачі земельної ділянки» випливають із чинного законодавства (а вірніше, згідно із законодавством сама «передача» - поняття дуже умовне), відсутність у договорі окремої вказівки на такі «умови і строки» не впливає на його дійсність.

Що ж стосується акту приймання-передачі земельної ділянки, видається доцільним складати його без зазначення дати. У такому разі мінімізується ризик виникнення проблем, обумовлених описаною вище внутрішньою суперечністю ЗУ «Про оренду землі». Втім, вважаємо, що навіть відсутність акта приймання-передачі, не кажучи про його зміст, ніяк не впливає ні на дійсність договору, ні на визначення початку перебігу терміну оренди.

У акті приймання-передачі доцільно фіксувати якісний стан земельної ділянки, що передається, за еродованістю, скелетністю, гранулометричним складом, гумусованістю, кислотністю, засоленням, рівнем хімічного та радіаційного забруднення тощо. Це спростить захист прав орендодавця у випадку погіршення орендарем стану земельної ділянки.

NB. У практиці зустрічається і своєрідне розуміння терміну «погіршення стану земельної ділянки» - напр., мало місце посилання на те, що стан земельної ділянки погіршився, оскільки орендар провів вилов риби із ставка на орендованій ділянці10. Погодитися із таким тлумаченням терміну «погіршення стану земельної ділянки» важко; втім, наявність риби та її кількість у ставку під час дії договору цілком може бути обумовлена договором.

 

Типовий договір оренди землі при формулюванні даної умови передбачає вказівку на розроблення проекту відведення або на те, що проект не розроблявся. Така вказівка виглядає недоречною.

 








Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 649;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.