Відповідальність сторін

Відповідальність за невиконання зобов’язань із внесення орендної плати. Слід враховувати, що при встановленні відповідальності за невиконання грошових зобов’язань застосовується ст.625 ЦКУ, відповідно до якої

«2. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.»

 

ЗУ «Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань» передбачено, що розмір пені встановлюється договором (ст.1), він не може «перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня» (ст.3 Закону).

Щодо відповідальності за невнесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності потрібно враховувати, що цей платіж визнаний загальнодержавним податком (ст.ст.1, 9 та ін. ПКУ), і за порушення строків його внесення настає відповідальність у вигляді фінансових санкцій, передбачена ПКУ.

 

Відповідальність за невиконання інших зобов’язань. За невиконання інших зобов’язань договором може встановлюватися неустойка у вигляді штрафу чи пені (ст.ст.549-552 ЦКУ).

Відповідальність за порушення термінів повернення об’єкта найму у вигляді обов’язку сплати орендної плати в подвійному розмірі передбачена ч.2 ст.785 ЦКУ. Втім, умовність володіння земельною ділянкою робить фактично неможливим «повернення» земельної ділянки як її «передачі» з володіння однієї особи у володіння іншої, через що, як видається, зазначену норму до відносин оренди землі застосувати неможливо.

 








Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 552;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.