Методики визначення показників енергетичної ефективності.

Поряд з формулами для визначення ПЕЕ в практиці енергозбереження існу­ють і знаходять широке застосування методики визначення ПЕЕ, тобто логічна система виростання формул для їх визначення. Методики формуються за умови складності визначення ПЕЕ та потреби у їх визначенні цілого ряду допоміжних матеріалів.

14.6.1. Методики визначення показників ефективності джерел енергопостачання.

Практичний інтерес для фахівців з енергозбереження становлять методики визначення питомих витрат ПЕР на вироблення та відпуск теплової та елек­т­рич­ної енергії від джерел енергопостачання – парових котельних, водогрійних котельних, КЕС, ТЕЦ, ГТУ, ПГУ, ДГУ.

Відповідні методики розробляються галузевими науково-дослідними інсти­ту­тами або спеціалізованими організа­ціями, напри­к­лад, ДонОргрес, ЛьвівОр­грес, затверджуються керівниками галузі і наводяться в галузевих методичних матеріалах.

В результаті використання вищевказаних методик мають бути визначені числові значення наступних показників ефективності джерел енергопостачання:

- bе – питомої витрати умовного палива на вироблення (відпуск) електричної енергії в ТЕС (КЕС), ТЕЦ, ГТУ, ДГУ, КоУ, г у.п/кВт(е).год;

- bт – питомої витрати умовного палива на виробництво теплової енергії в парових та водогрійних котельних, ТЕЦ, ГТЕС, кг у.п/Гкал, або кг у.п/ МДж(т);

 

14.6.2. Методики визначення показників енергетичної ефективності промислових підприємств.

Загально прийнято, що показниками енергетичної ефективності промисло­вих підприємств, наприклад, цукрових, спиртових заводів, металургійних комбінатів, тощо є питомі витрати ПЕР (палива, теплової енергії, електричної енергії, пари) на вироблення одиниці продукції, на­п­риклад, т палива/т про­дукції, т пари/т продукції, кВт.год/т продукції.

Відповідні методики розробляються галузевими науково-дослідними інсти­тутами, навчальними закладами (ВНЗ, коледжами), суб’єктами підпри­ємниць­кої діяльності, і наводяться в методичних матеріалах для службового викорис­тання або у відкритих публікаціях.

В результаті використання вищевказаних методик мають бути визначені чис­лові значення наступних показників енергетичної ефективності промис­лових під­приємств:

- qтехн – питома витрата теплової енергії на одиницю продукцію, Мкал/од продукції)

- eтехн – питома витрата електричної енергії на одиницю продукції, кВт(е).год / од. продукції)

- bтехн – питома витрата палива на одиницю продукції, кг у.п. / од. продукції)

- dтехн – питома витрата пари технологічних параметрів на одиницю продукції, кг пари / од. продукції)








Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 750;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.