Негнійні нефрити

За локалізацією уражень негнійні нефрити поділяють на:

- гломерулонефрити

- інтерстиціальні нефрити.

Гломерулонефрит – запалення нирок, при якому первинні ураження розвиваються переважно в клубочках.

Коли запалення охоплює капілярну сітку клубочків, говорять про інтракапілярний гломерулонефрит, а якщо запалення зосереджене в капсулі клубочків (Боумена-Шумлянського), то його класифікують як екстракапілярний гломерулонефрит.

Інтракапілярний гломерулонефрит за типом запалення може бути лише продуктивним, а за перебігом – гострим і хронічним.

Гострий інтракапілярний гломерулонефрит характеризується посиленою проліферацією клітин ендотелію капілярів клубочків та інфільтрацією клубочків лейкоцитами, макрофагами і іншими клітинами гематогенного походження. Клубочок при цьому збільшується в об’ємі (тісно прилягає до капсули клубочка, витісняючи порожнину капсули, і тисне на останню, розтягуючи її). Просвіт капілярів клубочка звужується із порушенням функції клубочкового апарату. Нирки дещо збільшені, корковий шар потовщений, внаслідок нерівномірної гіперемії орган з поверхні і на розрізі пістряво забарвлений, капсула знімається легко, межа між корковим і мозковим шаром чітка.

Якщо процес затягується, то гострий процес переходить в хронічний інтракапілярний гломерулонефрит, при якому в проміжках між капілярними петлями клубочків розростається сполучна тканина з атрофією капілярних петель, що призводить до склерозу клубочків. Атрофії також підлягають пов’язані з клубочками канальні нирок. Нирки при хронічному перебігові запалення не збільшені або дещо зменшені, поверхня нирок зерниста, консистенція щільна, корковий шар може бути витонченим, в ньому відмічають сіруваті смужки сполучної тканини, капсула зростається з поверхнею нирок і знімається важко (з пошкодженням поверхні органу).

Екстракапілярний гломерулонефрит за характером запалення може бути ексудативним і продуктивним.

Ексудативний гломерулонефрит в залежності від виду утвореного ексудату може бути серозним, фібринозним, геморагічним та змішаним. При цьому процес охоплює епітелій капсули клубочка, а ексудат накопичується в порожнині капсули Боумена-Шумлянського. Клубочки при цьому за рахунок розтягування ексудатом капсули збільшуються. Нирки збільшені, корковий шар потовщений, забарвлення з поверхні і на розрізі із-за гіперемії нерівномірне (“велика пістрява нирка”), капсула знімається легко, малюнок на розрізі виражений, збільшені клубочки видно з поверхні і на розрізі у вигляді сірувато-червоних краплин. Епітелій канальців, які пов’язані з ураженими клубочками, як правило підлягає дистрофічним змінам, тому такий процес називають нефрозо-нефритом. В просвіті таких канальців знаходять білкові циліндри.

Продуктивний екстракапілярний гломерулонефрит на гострій стадії характеризується посиленою проліферацією клітин епітелію капсули клубочків. Вони поступово заповнюють порожнину капсули у вигляді півмісяця, відтісняючи і здавлюючи клубочок, який атрофується. Нирки на цьому етапі запалення збільшені в об’ємі, нерівномірно гіперемійовані, капсула знімається легко, малюнок на розрізі виражений. При хронічному перебігові (а таке запалення переважно носить хронічний перебіг) відбувається організація проліферованих епітеліальних клітин і склероз капсули клубочка. Нирка ущільнюється, зменшується і зморщується – “вторинно зморщена нирка”. Нирки щільні, зменшені, поверхня горбиста, капсула знімається важко, малюнок на розрізі виражений, колір сіро-коричневий.

Інтерстиціальні негнійні нефритиу тварин зустрічаються набільш часто. За перебігом можуть бути гострими і хронічними, за охопленням – дифузними та вогнищевими, за характером запалення – продуктивними.

При дифузному гострому інтерстиціальному нефриті процес розвивається під дією гематогенно проникаючих факторів і починається з інфільтрації інтерстиція (строми органу – сполучної тканини між канальцями і клубочками) лімфоїдними та гістоцитарними клітинами та проліферації місцевої сполучної тканини. Нирки при цьому збільшені, капсула знімається легко, на розрізі відмічають численні білуваті краплини, що відповідають місцям клітинних накопичень. При затягуванні процес переходить в хронічну форму, на місці інфільтратів розростається зріла сполучна тканина з атрофією канальців та клубочків. Нирки зменшуються, мають горбисту або зернисту поверхню, щільну консистенцію, корковий шар різко витончений, капсула знімається дуже важко (“вторинно зморщена нирка”). В корковому шарі нирок утворюються кісти внаслідок порушення прохідності канальців із-за здавлювання їх сполучною тканиною (тобто кісти – це сильно розширені клубочки і верхні відділи канальців, заповнені первинною сечею).

Вогнищевий інтерстиціальний нефрит проявляється у вигляді вогнищевої інфільтрації інтерстицію клітинами гематогенного походження та проліферації в зоні запалення сполучнотканинних елементів. Нирка з поверхні має округлі осередки білого кольору, вона при цьому збільшена в об’ємі (“велика плямиста нирка”), консистенція не змінена (крім самих вогнищ запалення, які ущільнені), капсула знімається легко, малюнок на розріз згладжений.








Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 914;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.