Пряма засічка на мензулі

Пряма засічка на мензулі - це графічна геодезична засічка, що виконується з вихідних пунктів.

Положення на планшеті третьої точки Р (рис. 7) місцевості можна визначити, якщо на планшеті є дві точки а і b, які відповідають точкам А і В місцевості.

Якщо на обидві точки місцевості А і В можна стати з мензулою, то точку Р місцевості на планшеті визначають способом прямої засічки. Для цього точку а планшета центрують над точкою А місцевості. Прикладають лінійку кіпрегеля до лінії а-b і обертаючи мензулу, спрямовують трубу кіпрегеля на точку В місцевості, тобто орієнтують її по лінії АВ. Закріпивши планшет, прикладають лінійку до т. а і візують на шукану точку місцевості Р. Прокреслюють вздовж лінійки кіпрегеля на планшеті лінію а-р’.

 

 

Переходять із мензулою в т. В. Центрують, горизонтують, а потім орієнтують її у напрямі лінії ВА. Прикладають лінійку до точки b на планшеті, візують на точку Р місцевості і прокреслюють лінію b-р. Її перетин із лінією а-р’ дає точку р на планшеті, що відповідає точці Р на місцевості.








Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 686;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.