Робоча основа мензульного знімання

Робоча основа - це геодезична мережа закріплених на місцевості точок із відомими координатами й висотами, яку використовують під час знімання.

Робочою основою мензульного знімання можуть бути пункти державної геодезичної мережі (тріангуляції та полігонометрії 1, 2, 3 кл., нівелювання I, II, III, ІV кл.) та пунктів геодезичних мереж згущення (полігонометрія 4 кл., полігонометрія та мікротріангуляція 1, 2 розрядів, технічне нівелювання).

Згущення вище перелічених мереж до необхідного для знімання виконують створенням знімальної основи, прокладаючи для цього мензульні чи висотно-теодолітні (замість мензульних) ходи у закритій місцевості, або побудовою геометричної мережі – у відкритій.

Геометрична мережа трикутників, яку отримують графічними побудовами, може використовуватися для знімання в масштабі 1:5000 на невеликих ділянках.

Крім цього, згущують знімальну основу перехідними точками – прямими, оберненими та комбінованими засічками, а також промірами стрічкою вздовж лінії створу між пунктами геодезичної основи. При цьому довжина візирного променя до створеної точки не має перевищувати подвоєної довжини лінії у мензульному ході.

Кількість точок планової знімальної основи має бути достатньою для виконання знімання (орієнтування мензули).

Основні параметри знімальної основи подано в таблиці 1.

Таблиця 1.

Масштаб Максимальна довжина ходу (м) Максимальна довжина ліній (м) Максимальна кількість ліній у ході
1:5000 1:2000 1:1000 1:500

Згідно з інструкцією допускається визначення не більше двох висячих перехідних точок із точок знімальних ходів.

Перехідна знімальна точка - це точка, тимчасово закріплена на місцевості, положення якої отримують відносно точок знімальної основи безпосередньо під час знімання.

Висяча перехідна знімальна точка - це перехідна знімальна точка, планово-висотне положення якої визначене прокладанням теодолітного і нівелірного, мензульного чи тахеометричного ходів, які опираються на відомі знімальні точки лише одним своїм кінцем. Тобто, другий кінець таких ходів висить – не опирається на відомий планово-висотний пункт. Такі ходи безконтрольні.








Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 1058;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.