Установлення мензули

 

На кожній станції установлення мензули складається з центрування точки, що розташована на на планшеті над відповідною точкою місцевості, горизонтування площини планшета та орієнтування планшета.

Центрування мензули - це таке її установлення, коли точка на горизонтально розташованому планшеті і відповідна точка місцевості знаходяться на одній прямовисній лінії.

Нівелювання (горизонтування) планшета - це таке установлення мензули, коли верхня поверхня планшета горизонтальна.

Орієнтувати планшет – значить розташувати його так, щоб лінії на планшеті, що виходять із точки, що зцентрована над відповідною точкою місцевості, розташовувались у відповідних прямовисних площинах ліній місцевості.

Установлення мензули виконують у такому порядку: спочатку приблизно орієнтують планшет за точками місцевості, приблизно горизонтують і приблизно центрують. Після приблизного встановлення мензули приступають до точного у зворотному порядку. Точно центрують, горизонтують і на завершення точно орієнтують планшет.

Для того щоб якнайточніше зорієнтувати планшет, необхідно, щоб точки на планшеті, за допомогою яких орієнтують, знаходились на максимальній віддалі. Для того щоб прикласти лінійку кіпрегеля до двох точок із похибкою, що не перевищує 1,' необхідно, щоб віддаль між точками на планшеті дорівнювала 34 см.

Орієнтування планшета можна також виконати приблизно за допомогою бусолі.

Нівелювання (горизонтування) планшета виконують так, як і для теодоліта. Найбільша похибка за горизонтування в прокреслених лініях буде тоді, коли вісь обертання труби кіпрегеля буде мати максимальний нахил, що дорівнює нахилу планшета. Планшет необхідно нівелювати так щоби бульбашка рівня на лінійці під час роботи не сходила із середини більше 3-4 поділок.

Центрування планшета виконують із точністю 5 см у масштабах 1:500–1:1000 і 10 см у масштабі 1:2000.

 

 








Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 1257;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.