ПРАВИЛА НУМЕРАЦІЇ КОЛІЙ І СТРІЛОК ПРИ ПРОЕКТУВАННІ СТАНЦІЙ

1. Залізничні колії розподіляються на головні на перегонах, станційні (у тому числі головні на станціях) і спеціального призначення.

До станційних колій належать:

а) головні на станціях, що є безпосереднім продовженням колій перегону в межах станцій, роз'їздів і обгінних пунктів;

б) приймально-відправні;

в) сортувальні;

г) вантажні;

д) витяжні;

е) деповські (локомотивного й вагонного господарства);

ж) інші колії, призначення яких визначається виконуваними на них операціями.

До колій спеціального призначення на перегонах і станціях належать:

а) запобіжні й уловлювальні тупикові колії;

б) під’їзні колії до підприємств, кар'єрів і складів.

2. Кожна колія на станціях, а на перегонах кожна головна колія, має мати номер.

Забороняється встановлювати однакові номери коліям у межах однієї станції. На станціях, що мають окремі парки, не допускається встановлювати однакові номери колій у межах одного парку.

3. Головні колії на перегонах і станціях нумеруються римськими цифрами (I, II, III, IV): по непарному напрямку - непарними, по парному напрямку - парними;

При підході до станції з однієї сторони двоколійної лінії, з іншої двох одноколійних ліній головні колії в межах станції нумеруються по двоколійному підході.

Якщо двоколійну лінію перетинає або до неї примикає одна або дві одноколійні лінії, то головним коліям одноколійних ліній привласнюють відповідно номери III і IV.

У випадках примикання або перетинання на станції двох двоколійних ліній номера I і II привласнюються головним коліям основного напрямку.

При розгалуженні головної колії (у зв'язку з шляхопровідною розв'язкою або в обхід депо, витяжки та ін.) відповідні відгалуження головної колії нумеруються римськими цифрами залежно від напрямку руху поїздів: по непарному напрямку - непарними, по парному - парними.

4. Приймально-відправні колії нумеруються арабськими цифрами, починаючи з наступного номера за номером головної колії; при цьому колії, призначені для приймання парних поїздів, нумеруються парними цифрами (4, 6, 8, 10), а колії, призначені для приймання непарних поїздів - непарними цифрами (3, 5, 7, 9).

На проміжних станціях, а також на станціях, що мають малу кількість приймально-відправних колій з використанням їх для приймання як парних, так і непарних поїздів, ці колії нумеруються порядковими номерами слідом за номерами головних колій від пасажирської будівлі в польову сторону (3, 4, 5, 6, 7).

Колії окремих парків, виділені для приймання й відправлення поїздів, нумеруються порядковими (парними або непарними залежно від приймання на них парних або непарних поїздів) арабськими цифрами. При цьому кожний приймально-відправний парк має мати літерне позначення.

Колії сортувальних парків нумеруються двома арабськими цифрами, перша з яких - номер пучка, а друга - номер колії в пучку.

Інші станційні колії, що не входять до складу парків, нумеруються також арабськими цифрами послідовно, починаючи з наступного номера за останнім номером паркових колій.

На сортувальних і вантажних станціях, що не мають пасажирської будівлі, нумерація колій у поперечному напрямку виконується з ліва на право (рахуючи по ходу кілометрів) або починаючи від головних колій.

5. Кожний стрілочний перевід має мати певний номер.

Стрілочні переводи нумеруються з боку прибуття парних поїздів порядковими парними номерами, з боку прибуття непарних поїздів - порядковими непарними номерами.

На станціях, де з однієї й тієї ж сторони (при примиканні декількох напрямків) прибувають парні й непарні поїзди, стрілки нумеруються відповідно до нумерації поїздів основного напрямку.

Стрілки на станціях, що мають великий колійний розвиток, нумеруються по окремих паркам або групам колій, однорідних за характером роботи.

Нумерація стрілок виконується, починаючи з вхідних стрілок станцій або парків (при нумерації по окремих парках).

При нумерації стрілок по окремих парках кожному парку привласнюється сотня номерів стрілок, що вказують номер парку (наприклад, парку А привласнюються номери стрілок від 100 до 199, парку Б - номера 200-299 і т.д.).

Стрілки, що лежать по стрілочній вулиці, а також спарені стрілки мають мати безперервну нумерацію (наприклад, 6, 8, 10, 12 й т.і.).

Стрілки на коліях, що не входять до складу парків, нумеруються порядковими номерами від 1 до 99.

6. За межу, що відокремлює парну сторону від непарної, приймаються:

а) на роздільних пунктах з невеликим колійним розвитком - вісь пасажирського будинку;

б) на станціях з великим колійним розвитком у випадку приблизно центрального розташування пасажирського будинку - вісь цього будинку; при нецентральному розташуванні будинку - поперечна вісь станції, установлювана центрально стосовно колійного розвитку;

в) при нумерації по окремим парках або однорідних групах колій - середина цих парків або груп колій.

7. Зазначена нумерація колій і стрілок обов'язкова для застосування при спорудженні нових станцій, роз'їздів і обгінних пунктів і капітальній перебудові існуючих. Для роздільних пунктів, що експлуатуються і частково перевлаштовуються, існуюча нумерація колій і стрілок може бути збережена без зміни.

 

Додаток Б

 

ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ «ТЕХНІЧНИХ ВКАЗІВОК НА УКЛАДАННЯ СУМІЖНИХ СТРІЛОЧНИХ ПЕРЕВОДІВ ПРИ БУДІВНИЦТВІ НОВИХ, РОЗВИТКУ Й ПЕРЕБУДОВІ ІСНУЮЧИХ СТАНЦІЙ»








Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 3783;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.