Проектування підходів, з'єднувальних колій і розв'язок

11.3.1 У генеральній схемі розвитку залізничного вузла з'єднувальні колії між лініями, що сходяться, і окремими станціями мають забезпечувати прямий хід вантажних поїздів з кожної лінії або сортувальної станції на всі інші лінії або сортувальні станції вузла, а пасажирських поїздів, в тому числі при організації швидкісного руху, - з будь-якого напрямку на пасажирську станцію й далі через вузол.

Для забезпечення необхідної безпеки руху при організації швидкісного руху поїздів в межах залізничних вузлів рекомендується виділяти окремі головні колії для прямування швидких пасажирських поїздів, оскільки при суміщеному русі з вантажними поїздами колії значно зношуються. Крім того, при суміщеному русі вантажних і пасажирських поїздів виникають складнощі в узгодженні їх розкладів. Враховуючи економічну недоцільність укладання нових окремих головних колій в межах вузлів для здійснення по них швидкісного руху, рекомендується організований швидкісний рух здійснювати існуючими головними коліями для пропуску пасажирських поїздів у вузлах.

Умовні позначення до рисунків 11.1, 11.6, 11.7, 11.10, 11.11, 11.12, 11.13: П - приймальний парк; С - сортувальний парк; ПВ - відправний парк; Тр - транзитний парк; ПО - приймально-відправний парк; ВР - вантажний район; ВС - вантажна станція; CС - сортувальна станція; ПС - пасажирська станція; ПТС - пасажирська технічна станція; ПСС - передпортова сортувальна станція; ПР - передвузловий роз’їзд; ПМР - промисловий район; ЛГ - локомотивне господарство; --- можливий розвиток   Рисунок 11.1, а. - Схема вузла з однією станцією і розв’язкою підходів за напрямками руху

 

 

Рисунок 11.1, б - Схема вузла з однією станцією і розв’язкою підходів по лініях

 

 

11.3.2 Перетинання залізничних колій можуть бути запроектовані в різних рівнях зі спорудою шляхопроводів або в одному рівні (у тому числі із застосуванням у необхідних випадках шлюзів) - залежно від розмірів руху поїздів (заданої пропускної спроможності), умов безпеки руху з урахуванням профілю і плану підходів до перетинання, вимог до забезпечення незалежності руху на окремих напрямках або поїздів різного роду (вантажних, пасажирських і т.і.), рельєфу місцевості й економічних факторів. Черговість спорудження окремих шляхопровідних розв'язок установлюється проектом залежно від розмірів і характеру руху поїздів.

Пересічення нових залізничних ліній з іншими залізничними лініями, трамвайними, тролейбусними лініями, магістральними вулицями загальноміського значення, а також з автомобільними дорогами I-III категорій проектуються в різних рівнях.

11.3.3 При проектуванні шляхопровідних розв’язок у вузлах треба враховувати нові лінії, додаткові головні і сполучні колії між лініями, що сходяться, і окремими станціями, намічені до будівництва протягом розрахункового періоду (15-20 років) і на перспективу, в тому числі з урахуванням можливого введення швидкісного руху.

11.3.4 Вибір схеми розв'язки необхідно робити на основі техніко-економічного порівняння її варіантів, з урахуванням розмірів і напрямку руху, організації тягового обслуговування і схеми станції з перевіркою маршрутів проходження поїздів через весь вузол, щоб уникнути появи внутрішньостанційних перетинань при невідповідності схем розв'язки у різних кінцях вузла.

11.3.5 Розв'язку підходів до вузлів з однією станцією треба проектувати за напрямками руху (рисунок 11.1, а). Розв'язка підходів по лініях допускається у вузлах, утворених на перетинанні одноколійної лінії з двоколійною або двох одноколійних ліній, при незначній кореспонденції поїздопотоків між ними (рисунок 11.1, б). При цьому має бути передбачена можливість перебудови надалі розв'язки по лініях у розв'язку по напрямках.

Розв'язку за родом руху проектують при необхідності виділення на самостійні головні колії на прилягаючій до залізничного вузла ділянці або підходах до вузла однієї з категорій поїздів (вантажних, пасажирських, далеких, приміських, тощо). При розв'язці по роду руху підходів двох або декількох ліній спеціалізовані головні колії розташовують за напрямками (рисунок 11.2). Для перших етапів спорудження таких розв'язок, що передбачають збереження деяких перетинань в одному рівні, допускається спеціалізовані головні колії розташовувати частково по лініях.

11.3.6 При перетинанні у вузлі з однією станцією двох двоколійних ліній з перевагою прямих потоків на кожній з них головні колії однієї з ліній треба розташовувати у розв'язках обох кінців вузла за охоплюючою схемою (на рисунку 11.3 показаних суцільними лініями). У тих випадках, коли поряд з пересічними потоками є значні поїздопотоки, що переходять з однієї лінії на іншу, можуть бути запроектовані додаткові з'єднання (на рисунку 11.3 показані штриховими лініями) і паралельні маршрути в горловинах для забезпечення високої маневреності й найменшої кількості перетинань поїзних маршрутів.

При примиканні одноколійної лінії до одноколійної, на якій треба проектувати будівництво інших колій, по можливості треба передбачати спорудження розв’язки за схемою, показаною на рисунку 11.4. Аналогічні розв’язки можуть бути запроектовані в обох кінцях станції в тих випадках, коли передбачається перетинання одноколійної і двоколійної ліній, із значною кореспонденцією поїздопотоків між ними.

 

СС – сортувальна станція; ПС – пасажирська станція

Рисунок 11.2 - Розв’язка по роду руху підходів двох лінії

 

Рисунок 11.3 - Розв’язка підходів за охоплюючою схемою з додатковими з’єднаннями

 

Рисунок 11.4 - Розв’язка підходів при примиканні одноколійної лінії до одноколійної, такої, що розвивається в двоколійну

 

11.3.7 При проектуванні шляхопровідних розв'язок треба прагнути до перетинання колій під оптимальними за будівельно-експлуатаційними витратами кутами, обумовленими з урахуванням проектованих розмірів руху поїздів, при мінімальній зайнятості території.

У проектах шляхопровідних розв'язок на існуючих лініях треба забезпечувати зручне виробництво будівельних робіт без перерв або з мінімальними перервами у русі поїздів.

11.3.8 Пости або роздільні пункти, що проектуються в місцях примикання залізниць або під’їзних і сполучних колій до головних колій на внутрішньовузлових перегонах, мають бути розташовані відповідно до вимог до проектування профілю колій і з урахуванням забезпечення рушання з місця поїзда, що зупинився біля примикання або перетинання. Керування централізованими стрілками і сигналами має бути передбачене з найближчої станції.

11.3.9 Норми проектування з'єднувальних колій між збіжними лініями й окремими станціями у вузлах установлюють відповідно до вимог ДБН В.2.3-19, залежно від завантаження колій і швидкості руху поїздів.

В особливо важких умовах при відповідному обґрунтуванні допускається проектувати колії, що з'єднують сортувальну станцію з вантажними, у тому числі зі станціями, що виконують перевалочні операції або обслуговують промислові підприємства, виходячи з умов подачі маршрутного поїзда вроздріб, але, як правило, групою вагонів не менше половини розрахункової довжини маршруту.

Профіль і план колій, що з'єднують сортувальну станцію з вантажними, якими не передбачається обіг маршрутних й інших повновагих поїздів, в обґрунтованих випадках можуть бути запроектовані з умови пропуску передатних поїздів оптимальної ваги, встановлюваної техніко-економічними розрахунками.

11.3.10 У випадках, коли на головних ділянках залізничних підходів до вузла виникає необхідність укладання третіх і четвертих головних колій, спеціалізація й сторонність спорудження головних колій, а також необхідність спорудження додаткових розв'язок або їхнього розвитку мають бути встановлені проектом в ув'язуванні зі спеціалізацією й розташуванням основних пристроїв на головній ділянці з урахуванням перспективних розмірів руху.








Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 1547;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.