Схеми вузлів і умови їхнього застосування, примикання до вузлів нових ліній

11.4.1 Залізничні вузли, що передбачаються в пунктах примикання й перетинання нової лінії з існуючої, треба проектувати з одною об'єднаною станцією для обслуговування існуючої й знову споруджуваної лінії. Проектування в таких вузлах двох і більше роздільних станцій допускається при відповідному обґрунтуванні.

Примикання нових ліній і їх перетинання з існуючими залізницями, як правило, треба передбачати на дільничних або сортувальних станціях. В разі підходу нової лінії до вузла питання про її місце примикання до станцій вузла і необхідності їх розвитку має вирішуватися техніко-економічними розрахунками.

Схема примикання нової лінії до тієї, що існує, має забезпечувати можливість прямого (без зміни напряму руху) слідування через пункт примикання транзитних поїздів основних напрямів.

Нові лінії і під’їзні колії примикаються до стрілочних горловин станцій, роз’їздів і обгінних пунктів і вони мають, як правило, з’єднуватися, щоб допускати одночасний прийом і відправлення поїздів головною і примикаючою коліями. У обґрунтованих випадках коли примикання викликає перетин основних колій станцій, передбачаються шляхопровідні розв’язки при великих розмірах руху.

11.4.2 При розвитку існуючих вузлів схема вузла й кількість вхідних у його состав станцій мають бути встановлені проектом залежно від розмірів, характеру й напрямку вантажних і пасажирських потоків, з урахуванням можливих змін їх на перспективу; в тому числі організацію швидкісного руху, рельєфу й плану місцевості; розміщення промисловості й житлових районів і вимог норм проектування інженерно-технічних заходів.

11.4.3 При перетинанні існуючої лінії новою проектують вузли як правило, з однією станцією (див. рисунки 11.1, а , 11.1, б), або за наявності обґрунтування - з двома і більше станціями: хрестоподібного типу (рисунок 11.5), з послідовним (рисунок 11.6, а) і паралельним (рисунок 11.6, б) розташуванням станції, радіального типу (рисунок 11.7), трикутного типу (рисунок 11.8 ) .

Хрестоподібний вузол треба проектувати при перетинанні існуючої залізниці під кутом, близьким до прямого, новою лінією і зі значним прямим транзитним поїздопотоком і при невеликому обсязі переробки, не потребуючому спорудження у вузлі сортувальної станції.

Як перша черга розвитку вузла за хрестоподібною схемою, може бути запроектований вузол з однією станцією, що розвивається згодом за схемою, показаною на рисунку 11.9.

У випадках, коли для виконання роботи вузла потрібні дві або декілька спеціалізованих станцій (наприклад, при роздільних, пасажирській і сортувальній станціях), вузол проектують за схемами з послідовним або паралельним розташуванням станцій залежно від топографії місцевості, розташування станційних площадок, планування міста й промислового району, напрямку підходу нової лінії й інших місцевих умов.

Вузол трикутного типу треба проектувати при підході до вузла трьох ліній із значною кореспонденцією потоків між всіма напрямами, що сходяться.

Вузол радіального типу треба проектувати при необхідності розміщення станцій на підходах до його центральної частини, загальної для всіх ліній, що сходяться.

 

1 - основна станція вузла; 2 - станція для обслуговування транзитних поїздів лінії ВГ;

ВР - вантажний район

Рисунок 11.5 - Схема вузла хрестоподібного типу

 

Рисунок 11.6, а - Схема вузла з послідовним розташуванням пасажирської і сортувальної станцій

 

Рисунок 11.6, б - Схема вузла з паралельним розташуванням пасажирської і сортувальної станцій

 

 

Рисунок 11.7 - Схема вузла радіального типу

 

ВР - вантажний район

 

Рисунок 11.8 - Схема вузла трикутного типа

 

 

Рисунок 11.9 - Приклад виділення першої черги розвитку вузла хрестоподібного типу

 

11.4.4 При розвитку існуючих вузлів треба проектувати зазначені в п. 11.4.3 схеми або їхні сполучення з додатковими внутрішньовузловими коліями й розв'язками, обходами, додатковими станціями, тощо, а також комбінації цих схем, що відповідають обсягу й характеру роботи вузла.

Приклади розвитку вузла з послідовним розташуванням станцій за схемою з обходом показані на рисунку 11.10.

 

Рисунок 11.10 - Приклади розвитку вузлів з послідовним розташуванням станцій за схемою з обходом

 

У особливо великих вузлах можуть бути запроектовані окружні дороги (повні і неповні кільця) для передачі поїздів між великою кількістю ліній, що сходяться.

При реконструкції залізничних вузлів, що обслуговують найбільші міста, треба розглянути можливість розвитку вузла за кільцевою, кільцевою з діаметром, або напівкільцевою схемами, з урахуванням обслуговування промислових районів і міста. У випадку доцільності застосування таких схем окремі з'єднувальні колії й ділянки внутрішньовузлових ходів необхідно проектувати як частини майбутніх окружних доріг (стосовно траси, профілю, плану, тощо) для того, щоб утворення кільця або півкільця здійснювалося найбільш раціональними трасами, з найкращою етапністю й найменшими негодящими роботами.

Розвиток вузлів по кільцевим, кільцевим з діаметром і напівкільцевими схемами проектують за схемами, показаними на рисунках 11.11, 11.12, 11.13.

Окружні дороги мають бути розташовані за межами території міста й мати зручні з'єднання з усіма пов'язаними з вузлом лініями для забезпечення маневреного пропуску вантажних і пасажирських поїздів через вузол всіма необхідними напрямками.

У вузлах, що розвиваються за кільцевою, кільцевою з діаметром або напівкільцевою схемами, сортувальні станції треба розміщати на підходах до окружної дороги або на окружній дорозі.

 

 

Рисунок 11.11 - Схема вузла кільцевого типу

Рисунок 11.12 - Схема вузла кільцевого типу з діаметром

 

 

Рисунок 11.13 - Схема вузла напівкільцевого типу








Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 2182;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.009 сек.