Цілі і завдання страхового менеджменту.

 

Цілістрахового менеджменту обумовлені цілями функціонуванняакціонерної страхової компанії в умовах певного економічного середовища (страхового ринку). Можна виділити загальні (економічні) і специфічні (соціальні) цілістрахового менеджменту.

 

Загальні (економічні) ціліпов'язані з головними причинами створенняакціонерної страхової компанії. Такі цілі відбиваються в статуті страховика. Вони формулюються як захист майнових інтересів юридичних і фізичних осіб шляхом здійснення страхової діяльності, спрямованої на отримання прибутку на вкладений капітал на користь акціонерів страхової компанії. Страхова діяльність – це відносини, які формуються з приводу захисту майнових інтересів юридичних і фізичних осіб при настанні певних подій (страхових випадків) за рахунок грошових фондів, що формуються із сплачуваних ними страхових внесків (страхових премій).

 

Найважливішою економічною метою акціонерної страхової компанії, виступаючої як комерційна організація, є забезпечення максимального


 

прибутку. Власники акціонерної страхової компанії, формуючи статутний капітал, орієнтуються на прибуткове розміщення коштів, що дає їм постійний дохід у вигляді дивідендів. У отриманні прибутку зацікавлені також клієнти акціонерної страхової компанії, тобто страхувальники, оскільки фінансовий успіх страховика свідчить про надійність і стійкість страхової організації, із якою вони мають справу. Спільну зацікавленість в прибутковій роботі акціонерної страхової компанії виявляє трудовий колектив акціонерної страхової компанії, включаючи вищих менеджерів.

 

Максимізацію прибутку акціонерної страхової компанії часто розуміють однозначно: збільшення обсягів надходжень страхових платежів за рахунок зростання продажів страхових полісів і одночасне зниження витрат, пов'язаних утриманням страхової компанії і процесом обслуговування укладених договорів страхування. У такому розумінні вказана мета не орієнтує на довгострокове функціонування акціонерної страхової компанії.

 

У ширшому плані економічна мета страхового менеджменту повинна полягати не в орієнтації на максимізацію поточного прибутку акціонерної страхової компанії, а на максимізацію вартості акціонерної страхової компанії, що включає отримання довгострокового прибутку, потенційне зростання обсягів страхових операцій, прийняття страхових ризиків відносно оцінених об'єктів страхування, підвищення ринкової вартості акцій акціонерної страхової компанії і стабільні дивіденди.

 

Крім того, акціонерна страхова компанія є особливим комерційним підприємством, яке акумулює крупні грошові кошти своєї клієнтури у фінансові ресурси страхового фонду, призначені для забезпечення узятих перед клієнтами зобов'язань за укладеними договорами страхування. Виражаючи економічні розподільчі відносини у сфері обігу страховий фонд, керований менеджментом акціонерної страхової компанії, бере участь загалом відтворювальному процесі. Зважаючи на специфіку страхового фонду, страховий менеджмент повинен бути орієнтований на забезпечення збереження ресурсної бази страхового фонду, маючи на увазі повне забезпечення зобов'язань перед страхувальниками, передбачених умовами укладених договорів страхування. Реалізація даної мети передбачає створення акціонерною страховою компанією системи управління поточною ліквідністю, збалансованістю активів і зобов'язань акціонерного страховика по термінах і сумах, наявністю відповідних страхових резервів і системи оцінки страхових ризиків.

 

Специфічні (соціальні) цілістрахового менеджменту передусім пов'язані

 

з необхідністю якнайповнішого задоволення страхових потреб клієнтури страхової компанії, а також створення оптимального набору страхових продуктів, адекватно тим, що відповідають наявним страховим інтересам. Одночасно повинні бути забезпечені відповідний страховий захист вказаних майнових інтересів, а також належний рівень обслуговування клієнтури акціонерної страхової компанії. Для цього система управління повинна мати в своєму розпорядженні маркетингові дослідження продуктового і цінового страхового ринку, відповідні інформаційні розробки, учбові програми, що


 

дозволяють розвивати навички фахівців (і особливо страхових агентів) в спілкуванні з потенційними клієнтами акціонерної страхової компанії.

 

Соціальний аспект цілей страхового менеджменту полягає також в конкретних економічних гарантіях малому і середньому бізнесу, а також створенні нових робочих місць у сфері страхування (страхова експертиза, страховий маркетинг, аквізиція тощо). У широкому економічному контексті акціонерна страхова компанія є громадським інститутом, який покликаний тісно пов'язувати свою діяльність із загальним господарським розвитком і тим самим зміцнювати ресурсну основу подальшого розширення власних операцій.

 

Економічні і соціальні цілі акціонерної страхової компанії визначають завданнястрахового менеджменту.Середосновних завдань страхового менеджментуможна виділити наступні:

 

Створення економічного механізму управління прибутковістю акціонерної страхової компанії–управління обсягом і структурою активних іпасивних операцій страхової компанії, вартістю акцій, а також доходами і витратами страховика;

 

Управління ліквідністю при оптимізації обсягу прибутку–управліннягрошовими потоками, організація контролю за станом високоліквідних активів, прогнозування ліквідної позиції страхової компанії;

Управління ризиками, властивими конкретним об'єктам страхування,відносно яких відбувається укладення відповідних договорів страхування – розробка методології оцінки різних страхових ризиків, ведення статистики страхових випадків і супроводжуючих їх ризикових обставин, стандартизація управлінських процедур відносно наявних страхових ризиків;

 

Управління персоналом акціонерної страхової компанії–забезпеченнямаксимальної реалізації його потенційних можливостей. Передбачає організацію внутрішньофірмового навчання, впровадження ефективної системи оплати праці і моральних стимулів, внутрішнього контролю (аудиту) тощо. Цілеспрямована дія на людську складову, орієнтована на відповідність можливостей персоналу страхової компанії обраним цілям, стратегії і умовам розвитку страхової організації.

 








Дата добавления: 2015-11-10; просмотров: 3472;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.