Квант енергії спрощено можна розглядати, як хвильовий цуг (відрізок) хвилі.

 

В залежності від енергії, на яку відрізняються два стаціонарних стани електрона (атома): збудженого та рівноважного і яка випромінюється під час релаксації збудження (перехід із збудженого в рівноважний стан) атоми випромінюють кванти різної енергії чи електромагнітні коливання різної довжини хвилі.

 

ФОТОН, квант електромагнітного випромінювання (у вузькому сенсі - світла). На відміну від класичної фізики, в якій електромагнітне випромінювання - безперервний хвильовий процес, у квантовій фізиці випромінювання дискретне і складається з неподільних квантів енергії - фотонів, що поглинаються або випускаються цілком. Фотон розглядається як нейтральна безмасова елементарна частинка з енергією , де h – постійна Планка, ʋ - частота випромінювання. Фотон завжди рухається зі швидкістю світла, у вакуумі рівній c, а в середовищі - зі швидкістю c / n, де n - показник заломлення середовища. Термін "фотон" введений американським фізиком Г.Н. Льюїсом в 1929.

 

Електромагнітна хвиля характеризується коливанням двох векторів: вектора електричної напруженості Е и вектора магнітної напруженості Н. Обидва вектори коливаються у взаємно перпендикулярних площинах в однакових фазах. Швидкість поширення хвилі v перпендикулярна до напрямків обох векторів Е и Н.

Рис.1. Електромагнітна хвиля.

На рис.1 коливання вектора Е, зображені суцільною лінією, відбуваються в площині XOZ, коливання вектора Н, зображені пунктирною лінією, відбуваються в площині YOZ, хвиля поширюється в напрямку позитивної осі OZ.


Додаток для ознайомлення








Дата добавления: 2015-08-21; просмотров: 948;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.