Лінії поглинання в суцільному спектрі сонячного випромінювання

У 1815 р. німецький фізик Йозеф Фраунгофер, досліджуючи сонячний спектр, виявив на фоні суцільного спектра випромінювання темні лінії. Аналогічні лінії були виявлені ним при спостереженні спектрів Венери, Сіріуса і других світил.

Пояснення наявності темних ліній в спектрах дав в 1859 р. німецький фізик Густав Кірхгоф: речовини здатні не тільки випромінювати, але й поглинати світло.

Спектром поглинання називають набір частот або довжин хвиль, що поглинаються даною речовиною.

3. чому в спектрі випромінювання атомів деякі лінії з'являються тільки в іскровому розряді і їх немає в дуговому, а інші виникають лише в спектрі тліючого газового розряду тощо.

 

Ці питання теорія чітко не пояснювала. В цілому ж уявлення про атом як систему гармонічних осциляторів були досить плідними і заклали основу для більш досконалої теорії випромінювання і поглинання світла.

 

 

10.3. ТЕПЛОВЕ ВИПРОМІНЮВАННЯ І ЙОГО ОСОБЛИВОСТІ. ЗАКОН КІРХГОФА

 

Випромінювання світла є результатом збудження атомів або молекул тіла. Збудження атомів або молекул тіла можна викликати різними видами додаткової енергії: світлової (фотолюмінесценція), хімічної, яка вивільняється в реакціях (наприклад, при окисленні фосфору — хемілюмінесценція), електричної тощо.

Випромінювання тіла, зумовлене збудженням атомів і молекул, що здійснюється в процесі їх теплового руху, називається тепловим випромінюванням.

Якщо в процесі теплового випромінювання енергія, що її випромінює тіло, точно компенсується тією енергією, яку тіло дістає ззовні, то такий процес випромінювання називають рівноважним. Цей процес відбувається при сталій температурі, тому його інакше називають температурним випромінюванням.








Дата добавления: 2015-08-21; просмотров: 672;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.