Вимірювач потужності дози ІМД- 5 призначений для виміру потужності поглиненої дози гамма-випромінювання і для виявлення бета - випромінення

 

Вимірювач потужності дози ІМД - 5 призначений для виміру потужності поглиненої дози гамма-випромінювання і для виявлення бета - випромінювання.

Прилад використовується при веденні радіаційної розвідки в зонах радіоактивного зараження і при контролі радіоактивного зараження різних об'єктів озброєння, військової техніки, особового складу, продуктів харчування по гамма-випромінюванню.

Діапазон виміру приладу від 0,05мР/год. до 200Р/ год. розбитий на шість піддіапазонів:

1. 5- 200Р/год;

2. 500 - 5000Мр/год;

3. 50 - 500Мр/год;

4. 5 - 50Мр/год;

5. 0,5 - 5 Мр/год;

6. 0,05 - 0,5Мр/год.

Прилад забезпечує звукову індикацію гамма - і бета - випромінювання головним телефоном на 2 - 6 піддіапазонах.

Відлік свідчень проводиться за шкалою приладу з подальшим множенням на відповідний коефіцієнт піддіапазону, причому робітником є ділянка шкали, обкреслена суцільною лінією.

Межа основної відносної похибки, що припускається, виміру потужності поглиненої дози гамма-випромінювання не перевищує +30%.

Прилад забезпечує вимір потужності поглиненої дози гамма - випромінювання в інтервалі температур від - 50 до +50 С.

Час вимірів не перевищує: на 1,2 піддіапазонах - 30с;

на 3 - 6 піддіапазонах - 45с.

Живлення приладу здійснюється від 2-х елементів живлення А343 напругою не більше 3В. Комплект живлення забезпечує безперервну роботу приладу в нормальних умовах впродовж 100 год. при використанні елементів, термін зберігання яких не більший за один місяць.

Маса приладу з футляром, ременями і телефоном не перевищує 3,5кг, а з ящиком укладання -9кг.

До складу комплекту приладу входять наступні складові і запасні частини: ящик укладання - 1 шт; прилад - 1 шт; дільник напруги – 1 шт; колодка живлення - 1шт; телефон - 1 шт; футляр - 1 шт; кабель - 1 шт; штанга подовжувальна - 1 шт; ремень- 2 шт; чохол - 101 шт; викрутка - 1 шт; лампа МП2, 5 - 0,068 - 1 шт; технічна документація і інструкція з експлуатації 1шт; формуляр - 1 шт.

Футляр виготовлений з штучної шкіри. Він складається з трьох відсіків: для пульта, блоку детектування і запасних елементів живлення. До футляра приєднуються два розсувні ремені для носіння приладу.

Телефон типу ТГ-7М складається з 2-х малогабаритних телефонів і оголів’я з м'якого матеріалу.

Дільник напруги дозволяє здійснити живлення приладу від зовнішнього джерела постійного струму напругою 12 або 27 В, залежно від положення перемичок. Для перемикання необхідно розкрити дільника і встановити перемички в необхідне положення. Дільник напруги забезпечений кабелем завдовжки 10 м для підключенню до джерела живлення.

Дільник напруги кріпиться до основи у відсіку живлення невипадним гвинтом.

Для роботи з блоком детектування в комплекті є подовжувальна штанга, розсувне облаштування якої дозволяє міняти її довжину в межах 450 – 750 см.

Ящик укладання призначений для транспортування і зберігання повного комплекту приладу.

Прилад складається з вимірювального пульта, блоку детектування, сполученого з пультом за допомогою гнучкого кабелю завдовжки 1,2м. На блоці детектування вмонтовано контрольне джерело.

На лицьовій частині приладу розміщені:

• кнопка підсвітла шкали мікроамперметра; захисне скло шкали мікроамперметра;

• кнопка скидання свідчень;

• перемикач піддіапазонів на 8 положень.

У основі є відсік для розміщення виносного блоку живлення з 2-а елементами А343.

Виносний блок живлення використовується під час роботи при температурі нижче - 40 С і підключається кабелем до приладу. Блок живлення вкладається в кишеню одягу дозиметриста.

Блок детектування герметичний, має циліндричну форму. Він має поворотний екран, який може фіксуватися на корпусі блоку детектування в положеннях β, γ, ∆. Положення екрану визначається рискою на корпусі блоку детектування. У положенні β відкривається вікно в корпусі блоку детектування, в положенні γ вікно закрите екраном. У положенні ∆ проти вікна встановлюється контрольне джерело, яке укріплене на поворотному екрані.

Підготовка приладу до роботи і перевірка його працездатності проводиться в наступній послідовності:

- витягнути прилад з ящика укладання, до блоку детектування приєднати штангу, яка використовується як ручка, - для цього надіти захоплення штанги на кабель так, щоб торцеві пази були обернені у бік блоку детектування, вставити захоплення в сполучне гніздо блоку детектування, надіти до упору і повернути;

- відкрити кришку футляра, ознайомитися з розташуванням і призначенням органів управління; зробити зовнішній огляд;

- пристебнути до футляра поясної і плечової розсувні ремені;

- встановити ручку перемикача піддіапазонів в положення 0 (вимкнено);

- підключити джерела живлення.

 

Вимірювач потужності дози ІМД-21Б призначений для виміру потужності дози гамма-випромінювання і видачі світлового сигналу про перевищення порогового значення потужності дози гамма-випромінювання


Діапазон вимірюваних потужностей дози гамма-випромінювання від 1 до 9999Р/ год. Результати виміру виводяться на цифрове табло пульта управління (блок БІО- 05) з урахуванням коефіцієнта послаблення об'єкту, в якому розташований прилад. Значення коефіцієнта послаблення рівні 1; 2; 4 встановлюються вручну, шляхом підключення комутаційної заглушки з відповідною маркіровкою.

Вимірник забезпечує у вказаному діапазоні світлову сигналізацію про перевищення встановленого порогового значення потужності дози 1; 5; 10; 50 і 100Р/ год.

Час виміру і спрацьовування сигналізації не перевищує 10с, а час встановлення робочого режиму виміру – 5хв. Живлення приладу здійснюється від бортового джерела постійного струму напругою 12/24В.

Основні частини комплекту приладу: блок детектування БДМГ- 36, пульт управління (блок виміру середньої частоти імпульсів БІО- 05), сполучний кабель і кабель живлення, ЗІП і документація.

Підготовка приладу до роботи і перевірка його працездатності проводиться в наступній послідовності:

- зробити зовнішній огляд усіх блоків вимірника, звертаючи увагу на міцність кабельних з'єднань, відсутність механічних ушкоджень, відповідність комутаційної заглушки значенню коефіцієнта послаблення об'єкту;

- встановити органи управління блоку БІО - 05 в наступні початкові положення: тумблер МЕРЕЖА - в положення ВИКЛ., перемикач ПОРІГ в положення «1», тумблер ТАБЛО - в положення ВКЛ.;

- перевірити працездатність вимірника, для чого встановити тумблер МЕРЕЖА у верхнє положення, при цьому на табло пульта повинне спалахнути число «0000»; опісля 5хв. натиснути кнопку ПЕРЕВІРКА на якийсь час не менше 10с, при цьому свідчення цифровою табло повинні знаходитися в межах, вказаних у формулярі (розд. 3).

Вимірник може одночасно робити вимір потужності дози гамма-випромінювання і сигналізувати про перевищення встановленого порогового значення рівня випромінювання. Тому при роботі приладу тумблер ТАБЛО необхідно встановити в положення ВЫКЛ. За наявності сигналу про перевищення порогового значення потужності дози необхідно встановити тумблер ТАБЛО в положення ВКЛ., зняти свідчення і доповісти їх командирові. За вказівкою командира встановити перемикачем ПОРІГ нове значення порогу сигналізації, тумблер ТАБЛО - в положення ВИКЛ. По закінченню роботи тумблера МЕРЕЖУ і ТАБЛО необхідно встановити в положення ВИКЛ., а перемикач ПОРІГ - в положення «1».

Індикатор-сигналізатор ДП- 64 призначений для забезпечення звукової сигналізації за наявності гамма-випромінювання. Прилад працює в режимі слідження і забезпечує звукову і світлову сигналізацію досягши потужності дози випромінювання 0,2 Р/ч.

 

Живлення приладу здійснюється від змінного струму напругою 127/220В, а також від джерела постійного струму з напругою 6В. Маса приладу не перевищує 5,0кг.

Порядок підготовки приладу до роботи і перевірки його працездатності :

- перед включенням перевірити положення органів управління, які повинні знаходитися, - тумблер ВКЛ - ВИКЛ - в положенні ВИКЛ, тумблер РОБОТА-КОНТРОЛЬ - в положення РОБОТА;

- поставити тумблер ВКЛ-ВИКЛ в положенні ВКЛ, після чого зробити перевірку працездатності приладу, для чого тумблер РОБОТА-КОНТРОЛЬ поставити в положення КОНТРОЛЬ. При цьому повинні спрацювати звукова і світлова сигналізації приладу;

- тумблер РОБОТА - КОНТРОЛЬ поставити в положення РОБОТА. Прилад до роботи готовий.

Після появи сигналу про наявність радіоактивного зараження, прилад вимкнути. Надалі, контроль за наявністю радіоактивного зараження здійснювати короткочасним включенням приладу.

 








Дата добавления: 2015-08-04; просмотров: 1549;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.009 сек.