Вимірювач потужності експозиційної дози випромінювання ДП-5Б

Вимірювач потужності експозиційної дози випромінювання ДП-5Б призначений для виміру рівнів радіації на місцевості і радіоактивній зараженості різних предметів. Потужність гамма - випромінювання визначається в мілірентгенах або в рентгенах в годину для тієї точки простору, в якій поміщений при вимірах лічильник приладу. Крім того, є можливість виявлення бета-випромінювання.

Діапазон вимірів приладу по гамма-випромінюванню від 0,05 мР/ч до 200 Р/ч. Він розбитий на шість піддіапазонів (таблиця 4).

Відлік показань приладу робиться за нижньою шкалою мікроамперметра в Р/ч, за верхньою шкалою - в мР/ч з подальшим множенням на відповідний коефіцієнт піддіапазону.

Виміри гамма-випромінювань приладом можна робити в інтервалі температур повітря від - 40 до +50 оС, погрішність вимірів в цьому інтервалі температур не перевищує 0,35-0,7% на 10С.

Живлення приладу здійснюється від двох елементів типу 1,6 Г1МЦ-Х-1, 05 (КБ- 1), що забезпечують безперервну роботу в нормальних умовах впродовж 40 год.

Для роботи в темряві шкала приладу підсвічує двома лампочками, які живляться від одного Елементу типу 1,6 ПМЦ-Х- 1,05 (КБ- 1).

Маса приладу 2,1 кг.

Прилад має звукову індикацію на усіх піддіапазонах, окрім першого. Звукова індикація прослуховується за допомогою головних телефонів.

Облаштування приладу ДП- 5

На панелі вимірювального пульта розміщуються: кнопка скидання свідчень; потенціометр регулювання режиму; мікроамперметр; тумблер підсвітла шкали; перемикач піддіапазонів; гніздо включення телефону.

Зонд герметичний і має циліндричну форму. У нім розміщені: монтажна плата, газорозрядні лічильники, підсилювач і інші елементи схеми. На плату надівається сталевий корпус з вікном для індикації бета-випромінювання. Вікно заклеєне ентілцеллюлозною водостійкою плівкою. Зонд має поворотний екран 11, який фіксується в двох положеннях: "Б" і "Г". На корпусі зонду є два виступи 9, 10, якими він ставиться на обстежувану поверхню при індикації бета зараженості. Для зручності роботи при вимірах зонд має ручку 12, до якої приєднується подовжувальна штанга.

Телефон полягає із двох малогабаритних телефонів типу ТГ-7М і оголів’я з м'якого матеріалу. Він підключається до пульта для звукової індикації.

Прилад носиться у футлярі 13 з штучної шкіри. Він складається з двох відсіків - для пульта і для зонду. У кришці футляра є вікно для спостереження показань приладу. З внутрішньої сторони на кришці викладені правила користування приладом, таблиця допустимих величин зараженості і прикріплено контрольне радіоактивне джерело для перевірки працездатності приладу. Контрольне джерело закрите захисною пластинкою 5, яка повинна відкриватися тільки при перевірці працездатності приладу.

Підготовка приладу ДП-5Б до роботи

Підготовка приладу до роботи проводиться в наступній послідовності:

- відкрити кришку футляра, провести зовнішній огляд, пристебнути до футляра поясної і плечової ремені;

- вийняти зонд детектування;

- підключити телефони;

- встановити коректором механічний нуль на шкалі мікроамперметра;

- ручку перемикача піддіапазонів поставити в положення "Викл", а ручку "Реж" (режим) повернути проти годинникової стрілки до упору;

- включити прилад, поставивши ручку перемикача піддіапазонів в положення "Реж";

- плавно обертаючи ручку "Реж" за годинниковою стрілкою, встановити стрілку мікроамперметра на мітку;

- перевірити працездатність приладу на усіх піддіапазонах, окрім першого ("200"), за допомогою радіоактивного джерела, укріпленого на кришці футляра;

- відкрити радіоактивне джерело, обертаючи захисну пластинку навколо осі;

- повернути екран зонду в положення "Б", встановити зонд опорними виступами на кришку футляра так, щоб джерело знаходилося проти вікна зонду;

- підключити телефони;

- послідовно перевести перемикач піддіапазонів в положення "X 1000", "X 100", "X 10", "X 1" і "X 0,1"

- спостерігати за показаннями приладу і прослуховувати клацання в телефонах (стрілка мікроамперметра повинна гартуватися на VI і V піддіапазонах, відхилятися на IV піддіапазоні, а на III і II може не відхилятися із-за недостатньої активності бета-джерела);

- ручку перемикача піддіапазонів поставити в положення "Реж";

- закрити радіоактивне джерело;

- повернути екран зонду в положення "Г".

При виконанні вищезгаданих операцій прилад ДП-5Б готовий до роботи.








Дата добавления: 2015-08-04; просмотров: 839;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.