Прилади радіаційної і хімічної розвідки

Небезпека поразки людей радіоактивними, отруйними і сильнодіючими отруйними речовинами вимагає швидкого виявлення і оцінки радіаційної і хімічної обстановки в умовах зараження. Організація радіаційного і хімічного спостереження покликана забезпечити попередження населення про небезпеку зараження. За станом атмосфери постійно ведуть спостереження пости метеорологічної служби, які стежать за радіаційним і хімічним зараженням.

При ядерному вибуху, аваріях на АЕС і інших ядерних перетвореннях утворюється велика кількість радіоактивних речовин. Радіоактивними називаються речовини, ядра атомів яких здатні мимоволі розпадатися і перетворюватися на ядра атомів інших елементів і випускати при цьому іонізуючі випромінювання. Вони заражають місцевість і людей, що знаходяться на ній, об'єкти, майно і різні предмети. За своєю природою іонізуюче випромінювання може бути електромагнітним, наприклад, гамма-випромінювання, або представляти потік елементарних часток які швидко рухаються - нейтронів, протонів, бета і альфа-часток. Будь-які ядерні випромінювання, взаємодіючи з різними матеріалами, іонізують їх атоми і молекули. Іонізація середовища тим сильніше, чим більше потужності дози проникаючої радіації або радіоактивного випромінювання і тривалість їх дії.

Дія іонізуючих випромінювань на людей і тварин полягає в руйнуванні живих клітин організму, яке може привести до захворювання променевою хворобою різної міри, а в деяких випадках і до летального кінця. Щоб оцінити вплив іонізуючих випромінювань на людину (тварину), потрібно враховувати дві основні характеристики: іонізуючу і проникаючу здатності.

Разом з іонізуючим випромінюванням велику небезпеку для людей і усього довкілля представляють отруйні речовини при застосуванні хімічної зброї, а також сильнодіючі отруйні речовини при аваріях на виробництвах.

Ураження людей може бути викликане при безпосередньому попаданні отруйних і сильнодіючих отруйних речовин на них, в результаті зіткнення людей із зараженим ґрунтом і предметами, вживання заражених продуктів і води, а також при вдиханні зараженого повітря.

В цілях своєчасного сповіщення населення про можливе радіаційне і хімічне зараження служби радіаційної і хімічної розвідки цивільної оборони мають в розпорядженні відповідні прилади, якими можна контролювати стан довкілля.

 








Дата добавления: 2015-08-04; просмотров: 676;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.