Водопоказуючи прилади

В котельних для визначення рівня води використовуються водопоказуючі прилади з круглим і плоским склом, знижені показувачі рівня і водопробні крани.

Принцип роботи водопоказуючих приладів – закон сполучених посудин: вода в сполучених посудинах встановлюється на одному рівні незалежно від форми.

Водопоказуюче скло є основним приладом для визначення рівня води в парових котлах – на кожному повинно бути не менше двохводопоказуючих приладів. У котлів паропродуктивністю менше 0,7 т/год можлива заміна одного з них двома пробними кранами, які розміщаються на нижчому і вищому допустимих рівнях води в котлі.

Водопоказуючий прилад складається з круглого або плоского скла і кранів – парового, водяного і продувного.

Водопоказуючі прилади з круглим скломвстановлюються на парових котлах і баках з тиском до 0,7 кгс/см2.Висота самого скла може бути від 200 до 1500 мм, діаметр скла 8 – 20 мм,товщина скла 2,5 – 3,5 мм.Скляні трубки встановлюють в крани і ущільнюють з допомогою набивки з кілець.

Рисунок 2.18 – Водопокажчики: а – плоске водомірне скло; б – водопробний кран; 1 – корпус; 2 – отвір для очищення; 3 – рукоятка; 4 – пробка крана; 5 – прохідний отвір;

в – знижені водопоказчики; 1, 10, 16 – посудини; 2 – поплавок; 3 – трос; 4, 8, 9 – з’єднувальні трубки; 5 – вентиль; 6 – водомірне скло; 7 – стержень; 11 – переливна трубка; 12 – грязьовик; 15 – водомірне скло.

Водопоказуючий прилад з плоским скломскладається з металічної рамки, в гніздо якої вставляється на тонкій паронітовій прокладці плоске скло, яке щільно притискується до рамки кришкою з болтами.

Плоске скло може бути гладким або рифленим. Рифлене скло „Клінкер” з внутрішньої сторони має вертикальні призматичні канавки, а з зовнішньої сторони відполіроване. В такому склі вода показується темною, а пара світлою. Рифлене скло випускається від 1 – го по 9 – й номери з довжиною 115 – 340 мм, а гладке – шести номерів – 140 – 340 мм.

Зверху і знизу в рамку вкручуються штуцери, якими вона вставляється в паровий і водяний крани. Для ущільнення в кільцевий зазор кладуть кільця з азбестового шнура.

При забрудненні водяного кранарівень води стає нерухомим,а якщо забився паровий, водопоказуюче скло заповнюється водою вище дійсного рівня. Продувку проводять кожну зміну.

З робочого положення (паровий і водяний крани відкриті, а продувочний закритий) послідовність продувки така:

1. відкриваємо продувний – дуємо парою і водою;

2. закриваємо водяний – дуємо тільки парою;

3. відкриваємо водяний – дуємо парою і водою;

4. закриваємо паровий – дуємо тільки водою;

5. відкриваємо паровий – дуємо парою і водою;

6. закриваємо продувний – вода повинна швидко піднятися до певного рівня і злегка коливатись – його потрібно зрівняти з рівнем другого водопоказуючого скла. При такій послідовності продувки скло буде весь час гарячим – це і забезпечить його цілість.

Рисунок 2.19 – Водопоказуючий прилад зі склом „Клінкер”:

1 – паровий кран; 2 – штуцер; 3, 5, 13 – болти; 4 – кришка; 6 – продувочний кран; 7 – водяний кран; 8 – прокладка; 9 – скло; 10 – сальникова втулка; 11 – сальникова набивка; 12 – корпус (рамка) скла.

Якщо водопоказуюче скло знаходиться на висоті більше 6 мвід площадки спостереження або рівень води погано проглядується, допускається встановлення двох знижених показувачів рівня води. На них повинні бути нанесені нижчий і вищий допустимі рівні води по водопоказуючому склу, що встановлене на тому ж котлі. В цих випадках допускається установка одного водопоказуючого скла прямої дії.

Прилад працює по принципу зрівноваження двох стовпів води в з’єднувальних трубках при допомозі кольорової рідини, що знаходиться в них, яка має більшу густину, як вода і не змішується з нею. Склад тяжкої рідини буває різний. Наприклад, чотирибромистий вуглець з хлороформом і бензолом.

На всіх водопоказуючих приладах проти допустимого нижчого рівня води в котлі повинен бути встановлений нерухомий металічний покажчик з надписом „НДР”. Цей покажчик повинен бути встановлений не менше як на 25 мм вище нижньої видимої кромки скла.

Такий же покажчик встановлюється нижче на 25 мм верхньої видимої кромки склаз надписом „ВДР”, відповідаючий вищому допустимому рівню води в котлі.








Дата добавления: 2015-07-10; просмотров: 1897;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.