Види іонізуючих випромінювань

Альфа-випромінювання є потоком ядер атомів гелію, що називаються альфа-частками і мають високу іонізуючу здатність. Проте проникаюча здатність їх дуже низька. Довжина пробігу альфа-частки в повітрі складає всього декілька сантиметрів (не більше 10 см), а в твердих і рідких речовинах ще менше. Звичайний одяг і засоби індивідуального захисту повністю затримують альфа-частки і забезпечують захист людини. Альфа-частки украй небезпечні при попаданні в організм, що може привести до внутрішнього опромінення. Бета-випромінювання - це потік швидких електронів, що називаються бета-частками, що виникають при бета-розпаді радіоактивних речовин. Бета-випромінювання має меншу іонізуючу здатність, ніж альфа-випромінювання, але велику проникаючу здатність. Одяг вже не може повністю захистити, треба використати будь-яке укриття. Це буде набагато надійніше.

Гамма-випромінювання має внутрішньоядерне походження і є електромагнітним випромінюванням, що поширюється із швидкістю світла. Воно має дуже високу проникаючу здатність і може проникати через товщу різних матеріалів. Гамма-випромінювання представляє основну небезпеку для життя людей, іонізуючи клітини організму. Захист від нього можуть забезпечити тільки притулки, протирадіаційні укриття, надійні підвали і льохи.

Нейтрони утворюються в зоні ядерного вибуху в результаті ланцюгової реакції ділення важких ядер урану - 235 або плутонію - 239 і є електрична нейтральними частками. Під впливом нейтронів атоми кремнію, натрію, що знаходяться в ґрунті, магнію та ін. стають радіоактивними (наведена радіація) і починають випромінювати бета - і гамма-промені.

 








Дата добавления: 2015-08-04; просмотров: 685;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.