Основні поняття гідрогеології.

Гідрогеологія –наука про підземні води, тобто води, які знаходяться нижче поверхні землі в крапельно-рідкому, пароподібному чи твердому вигляді в різноманітних гірських породах. Гідрогеологія вивчає походження і розвиток підземних вод, умови їх залягання і поширення, закони руху, процеси взаємодії з вміщуюючими гірськими породами, фізичні і хімічні властивості.

Водоносний шар (пласт) – це обводнена осадова порода однорідного петрографічного складу, генезису й віку, порівняно обмеженої потужності і значного площинного поширення.

Водоносний прошарок – це водоносний шар малої потужності і незначного площинного поширення. .

Водоносна лінза – те ж, що і водоносний шар, але лінзоподібної форми і порівняно обмежена по площі поширення.

Водоносний горизонт – обводнена пачка осадових або вулканогенних порід однорідного або різнорідного петрографічного складу, генезису і віку, з різною водопроникністю, але з єдиною п’єзометричною поверхнею, обмежена знизу й зверху регіонально витриманими водотривами.

Водоносний комплекс – обводнена товща осадових або вулканогенних порід різнорідного петрографічного складу, генезису і віку з різною водопроникністю, із єдиною або різною пьєзометричною поверхнею, що не має знизу чітко вираженого регіонального водотриву і місцевих водотривів для виділення в ній водоносних горизонтів.

Води спорадичного поширення являють собою скупчення підземних вод у гідравлічно роз'єднаних лінзах і прошарках, що залягають на різній глибині і знаходяться усередині осадової водопроникної або слабопроникної товщі.

У передгірних западинах, у синеклізах платформ і у великих міжгірних западинах майже завжди існує не один, а кілька водоносних горизонтів, які можна об'єднати у водонапірну систему – групу суміжних вище й нижче залягаючих водоносних горизонтів і комплексів, що знаходяться в межах великої одиниці стратиграфічної шкали і присвячені до негативної геологічної структури. Водонапірна система може включати останню цілком або частково.

Ґрунтові води – це підземні води, що утворюють одну із самих верхніх гідрогеологічних зон. На формування ґрунтових вод впливають безпосередньо: атмосфера, поверхневі води, клімат, ґрунтовий і рослинний покрив, рельєф, склад водовміщуючих порід порід зони аерації.

Горизонт ґрунтових вод – перший від поверхні землі постійний у часі, регіонально витриманий водоносний горизонт, що має єдину (або загальну) гідравлічну поверхню, тиск на якій, як правило, дорівнює атмосферному.

Верховодка – це найближчі до поверхні ґрунтові води, що розвинуті на невеликих площах і непостійні в часі.

 

 








Дата добавления: 2015-08-21; просмотров: 798;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.