Основні функції управління.

Функції управління – це відносно відокремлений напрямок управлінської діяльності, який виникає внаслідок поділу та кооперації праці.

Розрізняють загальні та спеціальні функції управління.

Загальними є функції єдині для всіх ланок і рівнів управління. До загальних функцій згідно сучасного підходу (згідно з М. Маслоу, Ф. Хедоурі, М. Альберта) відносять 4 функції: планування, організацію, мотивацію та контроль.

Сучасний підходи в менеджменті пропонують визначати 5 функцій управління: планування, організацію, регулювання, мотивацію та контроль.

Планування – визначення мети та завдань для досягнення оптимального результату;

Організація – створення мережі відносин у системі взаємопов’язаних елементів управління;

Регулювання- це вид діяльності, спрямованої від керівника до підлеглих, щоб вони виконали роботу з досягнення цілей організації.

Мотивація – спрямування дільності трудового колективу через певний механізм заохочень і покарань;

Контроль – здійснюється шляхом спостереження за управлінською та виробничою діяльністю.

Ці чотири первинні функції управління мають дві загальні характеристики: всі вони складають прийняття рішень, і для всіх необхідна комунікація, тобто обмін інформацією, щоб зробити це рішення зрозумілим для виконавця. У зв’язку з тим, що ці характеристики пов’язують всі чотири функції, забезпечуючи їх взаємовплив, комунікації і прийняття рішень, їх називають сполучними процесами.

Спеціальні функції управління формуються відповідно до посади (згідно посадової інструкції) чи відділу (положення про підрозділ).

Системний і процесний підходи до управління є підґрунтям для розвитку ще одного підходу, які отримав назву ситуаційного.

 








Дата добавления: 2015-08-21; просмотров: 539;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.