Методи науково-педагогічних досліджень.

Для вирішення дослідницьких завдань у педагогіці користуються методами науково-педагогічних досліджень. Чим більший арсенал цих методів застосовується при дослідженні педагогічних явищ, тим вищі досягнення вчених. Запас наукового інструментарію педагогіки безупинно поповнюється як за рахунок конструювання нових методів, так і шляхом запозичення придатних для педагогіки методів інших наук.

Специфічною особливістю сучасної педагогіки є тенденція перетворення методів наукового пошуку в методи практичної діяльності. Причина цього криється в уведенні в практику дослідницьких методик проблемного навчання, в необхідності адекватного контролю рівня навченості та вихованості дітей, у створенні та відновленні в навчанні дидактичних моделей тощо.

Дефініція (визначення) методу науково-педагогічних досліджень складається з ключового слова, що використовується для визначення поняття метод взагалі (таким є слово «спосіб») та мети його використання (отримання достовірної інформації про педагогічне явище або побудова педагогічної теорії). Таким чином:

 

Методом науково-педагогічного дослідження називається спосіб отримання достовірної інформації про педагогічне явищеабоспосіб побудови педагогічної теорії

 

Основними вимогами добору та застосування методів НПД є їх комплексність (для отримання достовірних даних необхідно залучати комплекс методів, що неодноразово підтверджують отриману інформацію) й адекватність сутності досліджуваного явища та отриманому продукту педагогічної діяльності.

Незважаючи на велику кількість методів, які використовуються в науково-педагогічних дослідженнях, проблема їх класифікації в науці практично не вирішена. Найчастіше в педагогічній літературі дається послідовний опис відомих методів, рідше – їх розподіл на певні групи. У даному посібнику методи науково-педагогічних досліджень поділено відповідно до сфери їх діяльностіна чотири групи: емпіричні, теоретичні, статистико-математичні та інтегративні.








Дата добавления: 2015-08-20; просмотров: 749;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.