Структура, склад і особливості будівельних технологій.

Виробничий процес зведення будівлі чи споруди являє собою інтеграцію будівельних технологій. Будівельні технології складають суть будівельного виробництва, їх техніко-економічний рівень являється показником ефективності і сучасності будівництва.

Під терміном будівельна технологіяварто розуміти сукупність дій (будівельний процес), способів і засобів (технічні засоби), направлених за допомогою виконавців (трудові ресурси) на обробку вихідних природних і штучних матеріалів (матеріальні елементи) шляхом змінення їх характеристик, стану і положенню в просторі (конструкції) для створення проектної будівельної продукції.

Будівельна продукція – це закінчені будівництвом і введені в експлуатацію будівлі і споруди за встановлений період часу; окремі частини будівель і споруд (черги, прогони, секції, які визначені проектними, архітектурно_планувльними, конструктивними, організаційно-технологічними рішеннями; обсяги робіт (м2, м3, шт.), що виконані у визначений період часу.

Виготовлення будівельної продукції відрізняється від промислового виробництва. В промисловому виробництві, елементи які його складають, зв’язані, як правило, жорсткою технологічною, наприклад конвеєрною, лінією, загальними виробничими площами, а також єдиною системою управління. Це є тією основою, яка дозволяє широко застосовувати маніпулятори, автомати, роботи, гнучкі виробничі системи.

В будівельному виробництві створювана будівельна продукція нерухома і стаціонарна (переміщуються робочі, засоби і предмети праці), має великі розміри і масу, її виробництво, як правило, займає багато часу.

У зведенні будівель і споруд навіть середньої та малої потужності беруть участь декілька будівельних і виробничих організацій і підприємств, десятки бригад робочих, використовується велика кількість будівельних машин і транспортних засобів, велика кількість найменувань конструкцій, виробів, деталей, матеріалів, механізмів і все це має не одну конструктивну і технологічну характеристику. В ході виробництва будівельних робіт виконуються сотні технологічних операцій, які характеризуються різними параметрами і показниками.

Виробництво будівельно-монтажних робіт на об’єкті підлягає впливу великої кількості факторів. Особливе значення тут мають кліматичні, погодні і регіональні умови, рівень кваліфікації робочих та інженерно-управлінчеського персоналу, наявність у виконавців потрібних матеріально-технічних ресурсів, технічних засобів тощо.

Більшість з цих факторів носять як правило вірогідний характер, підлягають різким і частим змінам у короткі проміжки часу. Ці фактори і умови важко прогнозувати, а усунення більшості з них вимагає додаткових витрат часу, праці і засобів.

Зазначені особливості збільшують свій вплив у зв’язку із підвищенням вимог до будівництва з позицій забезпечення комфортності, екологічної та інженерної безпеки, енерго- та ресурсозбереження, якості та творчого змісту праці будівельника як інженера так і робітника.








Дата добавления: 2015-08-14; просмотров: 652;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.