Потоковість будівельних процесів.

Послідовність виконання робіт обумовлена наступними факторами, поетапне виконання яких в кінцевому результаті приводить до реалізації будівельного процесу:

§ територія забудови;

§ підготовка майданчику (роботи підготовчого періоду);

§ зведення підземної частини;

§ зведення надземної частини;

§ зведення огороджувальних конструкцій;

§ монтаж інженерного обладнання;

§ внутрішні опоряджувальні роботи;

§ монтаж технологічного обладнання;

§ зовнішні оздоблювальні роботи;

§ благоустрій території.

Вибір території забудови – самий перший етап реалізації будівництва. На цьому етапі, виходячи з поставлених завдань, визначають найбільш оптимально розташовану земельну ділянку, яка задовольняє вимогам раціонального постачання будівельними матеріалами, конструкціями і ресурсами на період будівництва, так і таку, що відповідає необхідним вимогам експлуатації. Здійснюють державне оформлення, відведення земельної ділянки під будівництво і підготовку архітектурного завдання.

Підготовка будівельного майданчику є обов’язковим етапом будівництва. В цей період проводять інженерні вишукування, прив’язку об’єкту будівництва до місцевості, знесення старих будівель, перекладання мереж, зведення тимчасових будівель і споруд.

Прийнята послідовність проведення робіт по зведенню окремої будівлі чи комплексу, який складається із розташованих поруч однотипних будівель, може в значному ступені впливати на загальний термін будівництва. Існують три основні методи будівництва будівель або виробництва взаємозв’язаних робіт.

Послідовний метод передбачає, що при зведенні окремої будівлі бригада робочих виконує кожну наступну роботу тільки після закінчення попередньої роботи. Відповідно, загальна тривалість будівництва будівлі дорівнює сумі тривалості виконання окремих видів робіт тобто в даному випадку потрібна незначна кількість персоналу, який працює на одному об’єкті. У випадку, коли ряд однотипних будівель будуть зводити одну за одною, кожну наступну будівлю – тільки після закінчення попередньої, то єдина бригада робочих буде зводити ці будівлі послідовно, переходячи з одного завершеного об’єкту на наступний. При цьому методі загальна тривалість будівництва комплексу будівель дорівнює добутку тривалості будівництва одної будівлі на їх кількість, але при цьому також, як і при зведенні однієї будівлі, потрібна відносно мала чисельність робочих, які задіяні тривалий час на одному місці.

Паралельний метод передбачає одночасне виконання ряду робіт на окремій будівлі чи зведенні кількох однотипних будівель. На кожному із об’єктів буде працювати самостійна бригада. Всі бригади одночасно приступають до роботи і одночасно закінчують зведення будівель. При паралельному методі загальна тривалість будівництва окремої будівлі дорівнює часу виконання усіх робіт, але при цьому в m разів (кількість таких робіт і бригад робочих) зростає потреба в робочих для одночасної роботи. Аналогічна схема залучення людських ресурсів та тривалості будівництва при паралельному методі зведення комплексу однотипних будівель.

Потоковий методбудівництва поєднує в собі переваги послідовного та паралельного методів і виключає їх недоліки. При цьому методі загальна тривалість будівництва буде значно меншою чим при послідовному, але і інтенсивність використання робочих буде значно меншою, чим при паралельному методі.

Особливістю потокового методу виконання робіт є розділення етапів будівництва, будівельних робіт і їх комплексів на більш дрібніші складаючи. Важко уявити, що всі члени бригади, які приступають до будівництва будівлі, досконало володіють необхідними будівельними професіями і в змозі якісно виконувати всі роботи, починаючи з земляних і закінчуючи оздобленням будівлі. В зв’язку з цим доцільніше буде розбити будівництво на чотири цикли, які виконуються послідовно: зведення підземної частини, включаючи земляні роботи, монтаж фундаментів, конструкцій підвалу, гідроізоляцію тощо; зведення наземної частини – каркас будівлі із улаштуванням внутрішніх стін, перегородок та улаштуванням покрівлі; наступний цикл – опоряджувальні роботи – опорядження будівлі із середини та зовнішні оздоблювальні роботи ; заключний етап – монтаж технологічного обладнання. Умовимось, що на кожному циклі задіяна самостійна спеціалізована, професійно підготовлена бригада. Специфіка потокового методу виконання робіт полягає в тому, що кожна спеціалізована бригади, після закінчення свого циклу робіт на будівлі, переходить на іншу, звільнюючи робочий простір наступній бригаді, яка виконує за той самий час свій цикл робіт. Так послідовно друга бригада переміщується за першою з одного об’єкту на інший (з захватки на захватку). Так само працюють третя і четверта бригади. Завдяки спеціалізації та набутому досвіді робіт підвищуються якість продукції, а та­кож скорочується тривалість робіт завдяки автоматизму рухів робітника та відпрацюванню раціональних прийомів виконання технологічних опе­рацій. У систематично налагодженому потоковому виробництві про­дуктивність робіт зростає в середньому на ЗО %, а собівартість будів­ництва зменшується на 6—12 %.

 

 

 

Рисунок - Методи виконання робіт

а — послідовний метод; б— паралельний; в— потоковий








Дата добавления: 2015-08-14; просмотров: 891;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.