Будова і класиф. ,хім. склад та калорійність грибів.

Хімічний склад їстівних грибів коливається і залежить від виду, віку, умов

вирощування, ґрунтів тощо. В їстівних грибах міститься в середньому, %:

азотистих речовин — 2—7, з яких 80 % — білки; жирів — 0,2—0,9;

вуглеводів — 1,1—3,7; мінеральних речовин — 0,4—1,0; вітаміни — А, В2, С, РР, Д.

Складаються гриби з кореня (ніжки) і шапинки. Залежно від будови нижньої частини шапинки гриби поділяють на губчасті (трубчасті), пластинчасті, сумчасті. Губчастігриби. Нижня частина шапинки цих грибів має тоненькі трубочки, складені у губчасту тканину. Пластинчасті гриби. Нижня частинка шапинки у вигляді пластинок, що радіально розходяться від ніжки. До цієї групи грибів належать: сироїжки. Сумчасті грибине мають вираженої шапинки. Вона має вигляд сумки.

За харчовою і смаковою цінністю їстівні гриби поділяють на 4 категорії.

До першої категорії належить білий гриб, хрящ_молочник справжній, хрящ_

молочник червоно_коричневий, рижик. До другої — березовик, маслята, підосичник, польський та ін.. До третьої категорії належить козляк, їжовик жовтий, їжовик яскравий, моховик, зморшок звичайний, До четвертої категорії належать дощовик шипуватий, сироїжки (різнопластинчаста, пекуче їдка, гостроїжка чорно_пурпурова), глива.Калорійність. Вони в середньому містять близько 20 ккал, які утворюються з поєднання жирів, білків і вуглеводів. Наприклад, калорійність печериць - найдоступнішою різновиди гриба - складає всього 27 ккал на 100 г. Лідирують по харчовій цінності боровики (білий гриб) - 34 ккал. На воду припадає від 80 до 90 % у складі гриба. Тому калорійність грибів сушених збільшується в 10 разів.








Дата добавления: 2015-08-11; просмотров: 1408;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.