Порядок нанесення позначки придатності в лабораторії вет. сан експерт. на ринку.

Нанесення позначки придатності та ветеринарних штампів
здійснюють офіційні (уповноважені) лікарі ветеринарної медицини,
державні інспектори ветеринарної медицини державної служби
ветеринарної медицини , які в обов'язковому порядку пройшли атестацію головними управліннями ветеринарної медицини з теоретичних та практичних знань щодо проведення передзабійного ветеринарного огляду та ветеринарно-санітарної експертизи м'яса та м'ясних продуктів
згідно з Правилами передзабійного ветеринарного огляду тварин і
ветеринарно-санітарної експертизи м'яса та м'ясних продуктів,

Нанесення позначок придатності та ветеринарних штампів проводиться лише після проведення ветеринарно-санітарної експертизи.

Форма позначки про придатність повинна бути овальною, шириною 65 мм і висотою 45 мм, ширина обідка 1,5 мм що дає змогу чітко прочитати інформацію (висота літер не менше 8 мм, а цифр – 10 мм).

Позначка придатності до споживання людиною харчових продуктів тваринного походження має бути нанесена до того моменту, коли продукт виходить державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку тощо.

Позначка може бути нанесена, в залежності від виду продуктів тваринного походження, безпосередньо на продукт, обгортку або упаковку, або5 надрукована на етикетці, яка наклеюється на продукт, обгортку чи упаковку. У якості позначки придатності може бути застосований ярлик, який неможливо зняти та який виготовлено з стійкого матеріалу.

На м’ясо всіх видів тварин позначка придатності або ветеринарний штамп наноситься на зовнішній поверхні туші в наступному порядку: - на м’ясні туші і напівтуші – по одному відбитку в області кожної лопатки та стегна; - на кожну четвертину м’ясної туші, шматки шпика – по одному відбитку позначки придатності; - на голову, серце, легені, печінку, нирки, язик, а за необхідності ноги і путові суглоби яловичі та ноги свинячі – по одному відбитку позначки придатності (обов’язково для державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи на агропродовольчих ринках); - на тушки кролів і нутрій наносять по два відбитки позначки придатності – по одному в області лопатки та на зовнішній стороні стегна; - на туші і напівтуші безкілевої птиці (страуси) – по одному в області кожного стегна; - в державних лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи на агропродовольчих ринках на тушки птиці ставлять один відбиток позначки придатності в області грудинки (аналогічно наносять позначку на дичину); - на м’ясоптахокомбінатах, птахокомбінатах і птахофабриках ставлять електроклейма на зовнішню поверхню гомілки (у тушок курчат, курей, качат, цесарок – на одну ногу; у тушок качок, гусят, гусаків, індичат й індичок – на обидві ноги); - на тушки птиці, що підлягає промисловій переробці, ставлять еклектроклеймо "П" в області спини.

У разі якщо продукція тваринного походження розмішується в упаковці, яка призначена для безпосереднього споживання кінцевим споживачем, достатнім є застосування позначки тільки на зовнішній поверхні упаковки.

 








Дата добавления: 2015-08-11; просмотров: 2269;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.