Ядерний ефект Оверхаузера

Широке застосування методів декаплінгу привело до винайдення ще одного цікавого та корисного явища. Воно полягає в зміні інтенсивностей сигналів ЯМР при додатковому опромінюванні одного з магнітних ядер. Це явище називається ядерним ефектом Оверхаузера (ЯЕО). ЯЕО являє собою зміну інтенсивності одного сигналу при такому впливі на інший, що виводить ядерний спін зі стану теплової рівноваги. Іншими словами, якщо вибірково опромінити один з сигналів в спектрі, то інтенсивності інших сигналів можуть змінитися. Знайдено, що такі зміни відбуваються лише для сигналів тих ядер, що у просторі розташовані поблизу опроміненого ядра. Величина ЯЕО визначається як відносна зміна інтенсивності сигналу, I, у порівнянні з його рівноважною інтенсивністю, Iо :

hI{S} = (I-Io)/Io . 100 (%) (1.33)

 

де hI{S} – показує спостережуваний ЯЕО для спіна I, коли опромінюється спін S. Говорять ще, що це ЯЕО спіна I під впливом спіна S. Використання символів I і S взято з оригінальної літератури, де був уперше виявлений ефект Оверхаузера. Хоча це відкриття було зроблене досить давно і спочатку стосувалося ядер металів і електронів, однак позначення збереглися дотепер. Надалі під час обговорення даного ефекту під ядром I ми будемо розуміти досліджуване ядро (Interesting), а під ядром S (Source) збуджуване ядро. Зміни інтенсивності можуть бути як позитивними, так і негативними. Це залежить від знаків гіромагнітних відношень пари ядер і від динамічних властивостей молекули.

 








Дата добавления: 2015-08-11; просмотров: 661;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.