Системна архітектура мережі АТМ

Хоча технологія АТМ не цілком відповідає еталонній моделі OSI, проте вона також використовує ідеологію побудови відкритих систем. По-перше, функції кожного з рівнів можуть розширюватись, не впливаючи на функції суміжних рівнів. По-друге, взаємодія між рівнями залишається простою і прозорою незалежно від функціонального наповнення того чи іншого рівня. І нарешті, міжрівнева взаємодія стеків на віддалених пристроях відбувається симетрично (рівень однієї системи взаємодіє з таким самим рівнем іншої системи). Багаторівневий підхід також дає можливість всі функції й протоколи технології АТМ звести до загальної моделі, якої дотримуються виробники і яка є зрозумілою користувачам.

Модель АТМ запозичила чотири верхніх рівні еталонної моделі OSI без змін. Але, починаючи з мережевого рівня і нижче, у моделі АТМ використовується дещо інший підхід до поділу рівнів. На рис. 1.13 показано спрощену схему трьох нижніх рівнів моделі АТМ, які відповідають фізичному, канальному і мережевому рівням моделі OSI.

 

 

Рис. 1.13. Три нижні рівні моделі АТМ

 

Як видно з рис. 1.13, обробка інформації користувачем відокремлена від процесів обробки службової інформації. Ще однією характерною рисою технології АТМ є відсутність чіткої межі між рівнем адаптації АТМ і рівнем АТМ. Деякі функції рівня адаптації АТМ виконуються на рівні АТМ. Модель АТМ, зображена на рис. 1.13, демонструє її відповідність моделі OSI, і тому описує модель АТМ тільки з цього погляду. Для більш повного її опису, як правило, використовується так звана тривимірна модель АТМ
(рис. 1.14).

Архітектура АТМ базується на тривимірній моделі B-ISDN, що складається з трьох площин, а саме площини управління, площини користувача і площини менеджменту. Ці три площини зв’язують фізичний рівень, рівень АТМ, рівень адаптації АТМ і вищі рівні у вигляді одного рівня.

Площина управління відповідає за встановлення, закриття та відстеження з’єднань. Для цього площина виконує функції сигналізації, адресації й маршрутизації. Щоб створити віртуальне з’єднання, потрібно вказати адресу відправника і одержувача. Крім того, мають бути вироблені чіткі механізми визначення маршруту з’єднання.

Схема адресації має забезпечувати унікальність і автоматичний розподіл адрес, оптимальність використання адресного простору, масштабованість та простоту використання.

Площина користувача забезпечує передачу інформації користувача. Враховуючи, що це можуть бути як дані, так і аудіо- або відеоінформація, функціональне навантаження на площину користувача досить велике. Ця площина відповідає за захист даних від помилок, здійснює контроль
і керування потоком даних тощо. На вищому рівні площини користувача розташовуються всі протоколи обміну даними. Ці протоколи не залежать від рівня АТМ і рівня адаптації АТМ. Деякі з цих протоколів розглянемо далі.

 

 

Рис. 1.14. Тривимірна модель АТМ

 

Площина менеджменту забезпечує спільну роботу площини управління і площини користувача. Вона виконує два завдання: керує площинами і керує рівнями. Керування площинами дає змогу одержати єдину систему з єдиним описом, а керування рівнями забезпечує надання окремими рівнями ресурсів, потрібних у кожному конкретному випадку. Система керування рівнями має чітко описані схеми взаємодії з фізичним рівнем, рівнем АТМ, рівнем адаптації АТМ і вищими рівнями. Керування рівнями відповідає за мережеве керування, яке виконує такі основні функції: відновлення після перевантаження, керування продуктивністю, конфігурування, збирання статистичних даних і забезпечення безпеки мережі.









Дата добавления: 2015-08-11; просмотров: 927;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.