Методи теоретичних досліджень

Серед методів теоретичних досліджень слід, передусім, на­звати історичний, термінологічний, функціональний, систем­ний, когнітивний, моделювання та ін., зміст яких розкрито у попередніх розділах.

До методів теоретичного дослідження слід віднести метод сходження від абстрактного до конкретного. Сходження від абстрактного до конкретного – це загальна форма руху наукового пізнання, закон відображення дійсності і мислення.

Згідно з цим методом мислення бере свій початок від конкретного в дійсності до абстрактного в мисленні і від ньо­го – до конкретного в мисленні.

Метод ідеалізації – конструювання подумки об’єктів, яких немає в дійсності або які практично нездійсненні. Мета ідеалізації: позбавити реальні об’єкти деяких притаманних їм властивостей і наділити (подумки) ці об’єкти певними нереальними і гіпотетичними властивостями. При цьому мета досягається завдяки:

· багатоступінчастому абстрагуванню;

· переходу думки до кінцевого випадку розвитку якоїсь властивості;

· простому абстрагуванню.

Формалізація – метод вивчення різноманітних об’єктів шляхом відображення їхньої структури в знаковій формі за допомогою штучних мов, наприклад мовою математики.

Переваги формалізації:

· вона забезпечує узагальненість підходу до вирішення проблем;

· символіка надає стислості та чіткості фіксації значень;

· однозначність символіки (уникаємо багатозначності зви­чайної мови);

· дає змогу формувати знакові моделі об’єктів і заміню­вати вивчення реальних речей і процесів вивченням цих моделей.

Аксіоматичний метод – метод побудови наукової тео­рії, за якою деякі твердження приймаються без доведень, а всі інші знання виводяться з них відповідно до певних логіч­них правил.

 








Дата добавления: 2015-08-11; просмотров: 709;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.