Організація обчислень в MS Excel

 

Обчислення в MS Excel реалізуються за допомогою формул.

Формула в MS Excel може містити посилання на адреси або імена комірок, константи, оператори визначення дій, дужки і вбудовані функції. При цьому посилання на адреси або імена комірок фактично є аналогами змінних у звичайних математичних формулах. Прикладами операторів можуть бути знаки арифметичних дій: «Ù» - піднесення до степеня, «*» - множення, «/» - ділення, «+» - додавання, «-» - віднімання. Крім того, існують логічні оператори і оператори порівняння. Дужки () допомагають змінити послідовність виконання обчислень, якщо це потрібно. Пріоритет виконання обчислень в формулах наступний: перш за все виконуються дії в дужках, всередині дужок спочатку обчислюються значення функцій, потім виконуються операції піднесення до степеня, далі – множення або ділення, і в останню чергу – додавання або віднімання. Операції одного пріоритету виконуються зліва направо, у звичайній послідовності.

Введення формул завжди починається зі знака =,який вказує системі на необхідність збереження наступного за ним виразу у вигляді формули.. Для включення у формулу адреси деякої комірки не обов’язково вводити її за допомогою клавіатури, достатньо просто клацнути мишкою на цій комірці.

При виділенні комірки з формулою Excel завжди відображає формулу у рядку формул, але в комірці замість формули зазвичай виводиться результат обчислень, оскільки саме він потрібний користувачеві. При необхідності перегляду всіх формул робочого листа Excel можна встановити режим відображення формул в комірках (Сервис Þ Параметры Þ Вид ).

 

 

Рисунок 8.3 – Приклад організації обчислень

Після введення формули в одну з комірок її можна копіювати в інші за допомогою буферу обміну. Для цього при активній першій комірці з формулою слід відпрацювати команду Копировать одним зі способів, потім виділити іншу комірку і відпрацювати команду Вставить. Вихідна формула буде скопійована у нову комірку, причому посилання на відносні адреси комірок в формулі будуть автоматично змінені пропорційно зміщенню комірки-приймача формули відносно комірки-джерела формули (див. рис. 8.4).

Розрізняють аб­со­­лютні і відносні адреси комірок в формулах. Відносна адреса комірки складається з назви стов­п­чика і номера рядка, наприклад, А1, D4. В аб­со­лютних адресах передномером рядка та (або) позначенням стовпчика ставиться знак $, який вказуєна те, що номер даного рядка або назва стовпчика не повинні змінюватися при копію­ванні формули.

У випадку, коли формула копіюється в розташовані поруч комірки, можна скористатися іншою процедурою: досить схопити за маркер заповнення першої комірки і при натиснутій ЛКМ протягнути курсор по решті комірок. При копіюванні вправо (вліво) по рядку зсув на одну комірку призведе до збільшення (зменшення) номера кожного стовпця у формулі на одиницю, а при копіюванні униз ( нагору ) по стовпцю відповідним чином будуть змінюватися номера рядків. (саме так в прикладі на рис. 8.4 формула з комірки А2 скопійована в діапазони В2:Е2 і А3:А8) .

Якщо формула має помилки, то після завершення введення формули у комірці може бути виведене повідомлення про це.

Таблиця 8.3 - Повідомлення про помилки

 

Повідомлення Пояснення
#ССЫЛКА у формулі задано посилання на неіснуючі комірки
#ДЕЛ/0 у формулі є ділення на нуль
#ЧИСЛО! у формулі використовуються недопустимі значення аргументів функції
#ИМЯ? невірно записано ім’я функції
#ПУСТО! невірно заданий діапазон комірок
#Н/Д у формулі використовується посилання на комірку, в якій дані відсутні
#ЗНАЧ! у формулі використовується аргумент недопустимого типу

Редагування формул (виправленняпомилок) проводиться в рядку формул звичайними для текстових редакторів способами, в т.ч. шляхом копіювання або переміщення окремих фрагментів цієї ж або інших формул через буфер обміну.

Зауважимо, що в MS Excel існують і інші стилі адресації комірок.

Стиль тривимірної адресації передбачає додавання до адреси комірки імені листа робочої книги з позначкою !, наприклад, Лист1!А1. Тривимірна адресація застосовується при використанні в формулах даних з кількох листів робочої книги.

Стиль R1C1 передбачає нумерацію як рядків, так і стовпчиків. При цьому адреса комірки позначається буквою R, за якою наведений номер рядка, і буквою С, за якою наведений номер стовпчика. У вигляді R1C1 надається абсолютна адресація комірок; для відображення відносної адресації використовуються квадратні дужки. Наприклад: R1C1 - абсолютна адреса комірки на перетині 1 рядка і 1 стовпчика (А1); R[2]C[2] - відносна адреса комірки, яка розташована на 2 рядки нижче і на 2 стовпчики правіше від комірки, в якій адреса викоистовується.

Для вмикання або вимикання стилю адресації R1C1 досить виконати команди СервисÞПараметрыÞОбщие і встановити або зняти прапорець Стиль ссылок R1C1.

 








Дата добавления: 2015-08-08; просмотров: 2311;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.