Загальна характеристика MS Excel 2003

MS Excel 2003 – це табличний процесор, що входить до складу пакету офісних программ Microsoft Office 2003.

Об’єктом опрацювання в MS Excel є документ, який зберігається в файлах типу .xls. За термінологією Excel такий файл називається робочою книгою. Робоча книга складається з окремих електронних таблиць або робочих листів ( в MS Excel 2003 їх може бути від 1 до 255). Кожний робочий лист складається з 256 стовпчиків і 65536 рядків, причому рядки пронумеровані числами від 1 до 65536, а стовпчики позначені латинськими літерами А, B, C, ..., Z, AA, AB, ..., IV. На перетині стовпчиків і рядків розташована комірка (клітинка), яка і є одним з основних структурних елементів Excel. У будь-яку комірку можна ввести первинну інформацію (число або текст) або формулу для визначення похідної інформації. Для посилання на комірку використовується її адреса, яка складається з позначення стовпчика і номеру рядка, на перетині яких стоїть комірка, наприклад, А23, С1 і т.д. Для посилання на діапазони комірок (області прямокутної форми) використовуються адреси комірок, розташованих на головній діагоналі такої області, наприклад, А2:Е13.

Запускається на виконання MS Excel 2003 звичайним для Windows способом, тобто через головне меню, за допомогою ярличка або ж разом з вже існуючим документом.

Після завантаження програми на екрані з'явиться робоче вікно програми з новою робочою книгою і декількома чистими листами.

 

 

Рисунок 8.1 – Загальний вигляд вікна MS Excel 2003

 

За замовченням в робочій книзі 3 робочих листи, але є можливість додавати нові листи, видаляти непотрібні, переставляти їх місцями, пере­йменовувати тощо. Виконуються ці дії зазвичай за допомогою контекстного меню, яке з’являється після клацання мишкою на назві одного з листів.

Рядок формул використовують для введення і перегляду формул. У першій його частині (її ще називають полем імені) міститься адреса активної комірки і кнопка, що відкриває список іменованих комірок або список функцій (під час створення формул). У другій частині при введенні даних з'являються три допоміжні кнопки: Отмена ( û ), Ввод ( ü ) і Вставка функции ( fx ). У третій частині завжди відображується вміст активної комірки; вона ж використовується для введення та редагування формул.

Cтворення нової робочої книги (документа), відкриття вже існуючої книги та збереження книги на зовнішніх пристроях, а також закриття документа і вихід з Excel виконується стандартними для Windows способами. При цьому нову робочу книгу можна створювати на основі вже існуючого шаблону з готовими до використання формулами та іншими елементами.

 

8.3 Дані Excel

В комірках робочого листа можуть знаходитися формули або постійні дані різних типів.

 

Таблиця 8.1 – Основні типи даних Excel

 

№ пп Тип даних Приклади Пояснення
Числовой -234 Найбільш загальний спосіб представлення чисел
Денежный 1 234 грн. Відображення грошових сум
Финансовый 12 356,00 грн. Відображення грошових сум з вирівнюванням по розділювачу цілої та дробової частин
Дата 21.01.2012 12 січня 2012 р. Відображення дат і часу, представлених числами, у вигляді дат
Время 13:30 21.01.12 13:30 Відображення дат і часу, представлених числами, у вигляді часу
Процентный 34,25 % Значення в комірці помножується на 100 і виводиться з символом відсотків
Экспоненциальный 1,54Е+06 Відображення чисел у формі з порядком
Текстовый Ціна +/- Значення відображуються точно так, як вводяться. Опрацьовуються як рядки, незалежно від змісту

 








Дата добавления: 2015-08-08; просмотров: 2889;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.