Робота з функціями в MS Excel

 

Обчислювальні можливості Excel багато в чому визначаються великим набором стандартних функцій. При необхідності використання такої функції у формулі достатньо записати її стандартне ім'я і зазначити в дужках аргумент (якщо аргументів декілька, вони відокремлюються один від одного комою або крапкою з комою у залежності від установок Windows). Як аргументи можуть використовуватися числа, адреси і діапазони комірок, арифметичні вирази і т.д. Конкретний вид кожного аргументу, так само як і порядок запису аргументів, визначається описом функції; довільно змінювати їх не можна. Обов'язковою приналежністю функції є дужки (вони записуються навіть тоді, коли функція аргу­ментів не має). Як приклад функції наведемо функцію підсумовування СУММ. Ця функція обчисляє суму значень доданків, що перераховуються в дужках. Окремі доданки можуть бути числами, адресами або іменами комірок, діапазонами комірок. Приклади виразів із використанням функції СУММ:

=СУММ(A1,A2,A3,A4,A5)

=СУММ(A1:A5)

=СУММ(A1,B3:E8,23.4)

У перших двох прикладах обчислюється сума значень чисел, розташованих у перших п'ятьох комірках стовпця А. У третьому прикладі до вмісту комірки А1 додається сума значень усіх чисел, розташованих у блоці комірок В3:Е8, а також постійне число 23.4.

Ще один приклад - логічна функція ЕСЛИ. Ця функція має три параметри: перший - логічний вираз; другий - значення, яке повинно бути результатом функції, якщо логічий вираз істинний; третій - значення, яке повинно бути результатом функції, якщо логічний вираз хибний. Таким чином, функція ЕСЛИ дозволяє реалізовувати алгоритми розгалуженої структури (див. приклад на рис. 8.5).

Усього в Excel визначено декілька сотень стандартних функцій. Вони розподілені по окремих категоріях: математичні, статистичні, фінансові, текстові, логічні, дати і часу, для роботи з базами даних тощо.

 

 

Рисунок 8.5 – Приклад використання функції ЕСЛИ

 

 

Таблиця 8.4 - Найбільш поширені стандартні функції

 

Функція Значення функції
СРЗНАЧ(число1;число2;...) середнє арифметичне аргументів
КОРЕНЬ(число) квадратний корінь числа
МАКС(число1;число2;...) найбільший з аргументів
МИН(число1;число2;...) найменший з аргументів
ABS(число) абсолютне значення числа
LN(число) натуральний логарифм числа
EXP(число) експонента числа
LOG(число, основа) логарифм числа за заданою основою
СЧЕТЕСЛИ(діапазон; умова) кількість не порожніх комірок діапазону, які задовольняють умову
СУММЕСЛИ(діапазон1;умова; діапазон2) сума значень тих комірок діапазону2, для яких відповідні комірки діапазону1 задовольняють умову ( в разі відсутності діапазону2 - сума значень диапазона1 )

 

Ознайомитися з іншими функціями можна за допомогою довідкової системи Excel. Крім того, введення функцій можна виконувати за допомогою спеціального Майстра функцій, що викликається клацанням миші на кнопці зі значком fx ( на панелі інструментів Стандартная або в рядку формул ). Майстер функцій працює в два кроки: на першому кроці можна вибрати потрібну функцію, на другому - ввести значення параметрів. На кожному кроці у вікнах є інформація ( про призначення функції, кількість і смисл параметрів і т.д. ), що дозволяє використовувати будь-яку функцію будь-якому користувачу.

Слід також відзначити, що в деяких випадках для виконання обчислень не обов'язково використовувати формули. В Excel діє функція Автовычисление: для виділеного діапазону комірок в рядку стану (в нижній частині вікна) можна відразу побачити середнє арифметичне, кількість значень, кількість чисел, максимум, мінімум або суму чисел ( що саме - вибирається з контекстного меню, що викликається клацанням правої кнопки в області рядка стану ).








Дата добавления: 2015-08-08; просмотров: 2641;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.