Доісторична Греція та класична Еллада

Еллінська цивілізація мала великих попередників, зокрема Крито-Микенську цивілізацію. На рубежі ІІІ-ІІ тис. до н.е. на о.Кріт виникають химерні споруди – палаци. Найбільший з них (Кноський) був відкритий англ.. археологом авансом. З цим палацом пов’язана легенда про лабіринт. Будівництво відзначалося рядом талановитих архітектурних рішень (світлові колодязі, що вирішували проблему внутрішнього освітлення) на фресках збереглися зображення знаменитих «ігор з биками». Це був релігійний ритуал, пов'язаний із культом Бога –бика.

Значного впливу Кріто-Микенської цивілізації зазнала Мікенська цивілізація. Деякі божества, релігійні обряди, фресковий живопис у палацах, водопровід, каналізація, фасони жіночого одягу, лінійне складове письмо були запозичені з о.Кріт. проте культура Мікен була самостійною. Вищого розвитку вона досягла у ХV – ХІІІ ст.. до н.е. культура Мікен впала під ударами дорійців, що прийшли з півночі.

Безпосереднім попередником власне грецької цивілізації був так званий «гомерівський період».

Дорійське завоювання відкинуло Грецію на кілька століть назад.

У архаїчний період Греція випередила у своєму розвитку сусідні країни. Це був час Гомера (сам він жив пізніше того часу, який описав), Гесіода (гекзаметр), Сапфо (Сафо, о.Лесбос, община дівчат, школа жіночих божеств краси й кохання, складається ідеал жіночої краси, кінцева мета всього – досягнення краси, поетична культура Сафо мала назву «еротика» і була культурою кохання), Алкея. З’являються перші філософи.

Архаїчний період став часом пробудження духовних сил грецького народу.

Після греко-перських війн наступає період класичної Греції, який характеризувався розквітом демократії, мистецтва, філософії, літератури, театру, риторики, права. Це був зоряний час Еллади, найвищий прояв її загальнолюдського генія.

Після класичного періоду грецькі держави потрапляють під владу Македонії.

Спадкоємцем грецької цивілізації стає Рим.








Дата добавления: 2015-08-04; просмотров: 2259;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.