Регулювання концентрації основної речовини в закріплюючій частині колони

Для більшості ректифікаційних колон цільовим компонентом є пара у верхній частині колони. Тому до неї приділяється особлива увага за стабілізацією концентрації, температури та тиску. Як правило, концентрацію регулюють зміною витрати флегми, яка надходить на зрошення. Якщо немає можливості безпосередньо вимірювати концентрацію основного продукту, то регулювання виконують посередньо за температурою парів у верхній частині колони. Одним із таких методів є метод регулювання складу за різницею температури на різних тарілках (рис. 7.7).

 

Рис. 7.7 Схема регулювання складу за різницею температури на тарілках

 

Для поліпшення якості регулювання, особливо при сильних збуреннях з боку витрати флегми та температури парів, які піднімаються з вичерпної колони, часто використовують багатоконтурні АСР. Якщо є можливість безпосередньо вимірювати концентрацію цільового компонента, то при чутливому збуренні за витратою флегми використовують каскадний принцип регулювання, при якому допоміжною координатою є ця витрата (рис. 7.8).

При особливих вимогах, які висуваються до концентрації дистиляту, можна використовувати триконтурну каскадну АСР (рис. 7.9). Із рис. 7.9 випливає, що коректуючий контур виконаний за концентрацією цільового компонента в дистиляті.

 

Рис. 7.8 Схема каскадного регулювання складом у верхній частині колони

 

 

Рис. 7.9 Схема триконтурного каскадного регулювання складом дистиляту

 








Дата добавления: 2015-07-30; просмотров: 717;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.