Корпоральний кесарів розтин

Показання до проведення корпорального кесарева розтин:

1. Недоступність нижнього сегменту матки внаслідок щільних злук попереднього кесарева розтину.

2. Поперечне положення плода зі спинкою, оберненою донизу.

3. Вади розвитку плода (зрощені близнюки).

4. Великий інтрамуральний міоматозний вузол в нижньому сегменті матки.

5. Виражена васкуляризація нижнього сегменту матки через передлежання плаценти, карциному шийки матки.

Розріз передньої черевної стінки проводиться по середній лінії живота від лона до пупка. Матка з черевної порожнини не виводиться. Розріз матки зашивають в три поверхи: м'язово-м'язовий, серозно-м'язовий, очеревинний. Передня черевна стінка відновлюється пошарово.

Недоліки:

1. Велика крововтрата за рахунок розтину в тілі матки, де досить товстий м'язовий шар;

2. Неповноцінний рубець на матці, що призводить в подальшому до загрози розриву матки чи до обов'язкового кесарського розтину в подальших пологах.

Лапаротомія

Вибір методу розрізу черевної стінки залежить від типу розрізу матки та від необхідності доступу до верхньої половини живота.

Лапаротомія за Джоєл-Кохеном: поперечний розріз на шкірі проводять довжиною 15 см (між передньо-верхніми остями); розсікають клітковину та апоневроз поперечно на 4-5 см. Далі розводять пальцями підшкірно-жирову клітковину й апоневроз; розведення прямих м'язів живота проводять впоперек від білої лінії живота. Розкриття очеревини ножицями або скальпелем на 3-4 см з подальшим її розведенням в поперечному напрямку.

Для виконання кесарева розтину в нижньому матковому сегменті перевагу надають поперечному надлобковому розрізу живота, рідше поздовжньому. Поперечний розріз має кращі косметичні результати, краще загоєння, меншу ймовірність розвитку післяопераційної кили, меншу болючість. Переваги вертикального розрізу (поздовжня серединна, нижньосерединна лапаротомія) – простота і швидкість виконання, більший доступ до черевної порожнини.

Поперечний абдомінальний розріз за Пфанненштілем виконують симетрично, на 2 см вище лонного зчленування, злегка заокруглюючи його латерально. Подібно роз'єднують підшкірні тканини, стежачи за гемостазом. Поперечно розтинають фасцію прямих м'язів живота, захоплюють середню лінію і анатомічно відділяють підлеглі тканини. Розводять латерально прямі і пірамідальні м'язи, розкривають задній листок фасції і парієтальну очеревину поздовжнім або поперечним розрізом. При відновленні цілості черевної стінки зводять прямі м'язи до середньої лінії, наближають підшкірні тканини і зашивають шкіру.

Поздовжній абдомінальний розріз виконують при класичному кесаревім розтині – по середній лінії від пупка до лонного зчленування. Після розрізу підшкірних тканин анатомічно розкривають середню лінію і парієтальну очеревину. При відновленні цілості черевної стінки всі тканини ретельно наближають, зашивають шкіру.








Дата добавления: 2015-07-06; просмотров: 3268;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.