Магнітні властивості атомів. Гіромагнітні відношення

 

Згідно з теорією атома Бора (вона для пояснення магнітних властивостей атома дає достатнє наближення) електрон в атомі рухається по круговій орбіті утворюючи замкнутий орбітальний струм

( – частота обертання електрона на орбіті, υ – лінійна швидкість, r – радіус орбіти, q –заряд електрона). Орбітальний магнітний момент цього струму . - площа орбіти. Одержуємо

. (8.5)

Вектор цього орбітального моменту направлений перпендикулярно до площини орбіти (рис.8.5) у відповідності з правилом правого гвинта.

Механічний орбітальний момент імпульсу (кількості руху) електрона

(8.6)

направлений проти вектора . Відношення магнітного моменту до механічного

(8.7)

називається гіромагнітним відношенням у даному випадку орбітальним. Видно, що воно не залежить від радіуса орбіти і швидкості електрона, тобто однакове для будь-якої орбіти.

По квантовій теорії атома орбітальний механічний момент електрона і його проекція на напрямок магнітного поля Н змінюються дискретно (квантуються)

, . (8.8)

- орбітальне і магнітне квантові числа відповідно.

Із (8.7) і (8.8) одержуємо

, (8.9)

 

. (8.10)

 

Тут магнетон Бора - найменше значення магнітного моменту атома, або „квант” магнітного моменту. Ця величина прийнята за одиницю вимірювання магнітного моменту в атомних системах.

Таким чином, орбітальний магнітний момент атома і його проекція теж змінюються дискретно.

Крім орбітальних електрон має і спінові механічний Ls і магнітний Ms моменти, які теж квантуються. Відношення цих моментів дає спінове гіромагнітне відношення

, (8.11)

яке, як показали вимірювання, в два рази більше, ніж орбітальне.

Магнітний момент мають і ядра атомів, але його величина на 2÷3 порядки менша від магнітного моменту електрона, і тому у більшості випадків ним нехтують.

Таким чином, для знаходження магнітного моменту атома необхідно векторно, з врахуванням квантування додати всі орбітальні і спінові магнітні моменти усіх його електронів. Для повністю заповнених електронних оболонок результуючий орбітальний і спіновий моменти дорівнюють нулю, а для незаповнених – відмінний від нуля. Атоми з частково заповненими електронними оболонками мають постійний магнітний момент.

 








Дата добавления: 2015-07-24; просмотров: 1870;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.